Una de les novetats més destacades de la XIII Mostra de Cinema Espiritual de Catalunya és l'arribada del cicle a sis centres penitenciaris del país, un dels quals és la presó del Puig de les Basses de Figueres, on s'hi projectarà la pel·lícula d'Isabel Coixet 'Aprenent a conduir'. La mostra cinematogràfica, que tindrà lloc del 15 al 30 de novembre, s'ha presentat aquest dimecres, 9 de novembre, a Girona.

A Girona, es projecten el 17 i el 24 de novembre els títols 'Aprenent a conduir' (Isabel Coixet) i 'Si Déu vol' (Edoardo Maria Falcone)

El director general d'Afers Religiosos del Departament de Governació, Administracions Públiques i Habitatge, Enric Vendrell, ha participat al CaixaForum Girona en la presentació de la XIII Mostra de Cinema Espiritual de Catalunya. La presentació també ha comptat amb la participació del director territorial de Governació a Girona, Raül Morales, i de la directora del CaixaForum Girona, Rosa Gil.

Vendrell ha subratllat que la Generalitat aposta un cop més per "la força del cinema" per tal "d'evidenciar la diversitat existent a Catalunya". En aquest sentit, segons Vendrell, el Govern es proposa "reflectir la idea que la convivència és possible" i "promoure la diversitat com un enriquiment de la societat, i no pas com un problema". El director ha descrit la tipologia de les pel·lícules i ha recordat que van més enllà de la qüestió estrictament religiosa perquè tracten temes que afecten la quotidianitat de la ciutadania, com ara el sentit de la vida i de la mort, la llibertat, l'amor, la justícia i la solidaritat.

Un any més, la Mostra s'ha organitzat per arribar arreu del territori català, més enllà de les quatre capitals de demarcació i ha incrementat l'oferta de localitats. El director d'Afers Religiosos considera que la Mostra guanyaria prestigi si pogués concedir els seus propis premis. En aquest sentit, ha anunciat: "Des d'ara treballem per tal que la propera edició sigui així. En aquest sentit, per donar-nos a conèixer entre els diferents festivals i per tal d'establir relacions, el dia 23 de novembre organitzem a Barcelona el Seminari Internacional sobre Cinema i Valors, amb l'assistència de responsables dels principals festivals de cinema espiritual d'arreu del món".

Pel·lícules a debat

Vendrell ha destacat que totes les projeccions programades van acompanyades d'una proposta de cinefòrum per tal d'encoratjar la reflexió i el diàleg. Així, es comptarà amb la participació d'una trentena d'especialistes en el món del cinema, filòsofs, periodistes, intel·lectuals i membres de diferents confessions religioses.

A Girona les projeccions es faran a l'Auditori de l'EspaiCaixa

Es projecten dues cintes. La primera, el 17 de novembre, serà 'Aprenent a conduir', d'Isabel Coixet, que comptarà al col·loqui posterior amb Gagandeep Singh, de la comunitat sikh de Catalunya. Es tracta d'un conte metafòric sobre la possibilitat de tornar a començar per part de dues persones amb formes de vida oposades culturalment i religiosament i que arriben a ajudar-se mútuament.

El dia 24 es podrà veure 'Si Déu vol' (Se Dio vuole), d'Edoardo Maria Falcone. En aquest cas, el debat el conduirà la periodista Laura Fanals. El film comença com una comèdia italiana d'estil costumista que diverteix l'espectador i que desemboca en un drama al voltant del sentit de la vida.

La Mostra, coordinada pel mossèn Peio Sánchez, serà enguany a 19 sales de projeccions d'arreu de Catalunya (Girona, Barcelona, Tarragona, Lleida, Blanes, Cerdanyola del Vallès, Terrassa i Vilassar de Mar) amb prop d'una cinquantena de projeccions.

Una de les novetats més destacables però, és l'arribada del cicle a sis centres penitenciaris del país, on s'hi projectarà la pel·lícula d'Isabel Coixet, Aprenent a conduir. La col·laboració amb la Direcció General de Serveis Penitenciaris del Departament de Justícia permetrà que la pel·lícula es pugui veure al Centre Penitenciari Ponent, a Lleida; al Centre Penitenciari Quatre Camins, a la Roca del Vallès; al centres penitenciaris Can Brians 1 i Can Brians 2, a Sant Esteve Sesrovires, al Centre Penitenciari Puig de les Basses, a Figueres; i al Centre Penitenciari Lledoners, a Sant Joan de Vilatorrada.

L'expansió territorial i la incorporació de nous espais d'exhibició ha fet créixer la Mostra considerablement. L'any 2015 es va tancar amb 3.000 espectadors, mentre que aquest any se'n preveuen 5.000. D'acord amb aquesta voluntat de creixement, la Mostra s'ha adherit a Catalunya Film Festivals, la Coordinadora de Festivals i Mostres de Cinema i Vídeo de Catalunya.

La Direcció General d'Afers Religiosos encapçala, des del 2014, l'organització de la Mostra de Cinema Espiritual, amb la participació de la Filmoteca de Catalunya, l'Obra Social "la Caixa" i, enguany, els cinemes Verdi.

La Mostra a Internet

Una altra novetat que s'ha presentat és el nou portal Cinema espiritual i de les religions, espai web on es pot trobar informació sobre la Mostra i sobre el Fons filmogràfic de les religions elaborat per la Direcció General d'Afers Religiosos. Aquest fons, coordinat pel professor Joan-Andreu Rocha, és una base de dades catalogada d'accés lliure que recull la producció cinematogràfica mundial referent en aquest àmbit.

Vendrell ha recordat que l'any 2015 es va adquirir el compromís de crear aquest web i que "més enllà de la informació de la mostra, el públic hi trobarà un ampli catàleg de més de 2.000 pel·lícules agrupades en les diferents tradicions religioses". "Ens comenten que és la primera pàgina que existeix al món que reuneix aquest fons transversal de les diverses religions. És un recurs molt útil que pot resultar molt interessant per a la ciutadania i, en especial, per al món acadèmic i docent", ha afegit.