Enguany fa deu anys de la mort de la poetessa de Lladó, Montserrat Vayreda (1924-2006). Per recordar-la, la biblioteca de Figueres presenta, des d´aquest dimarts i fins a finals d´any, una mostra del seu llegat literari, incorporat al fons de l´equipament el 2007. A banda de la mostra, el dijous 24 de novembre es farà una lectura dramatitzada de poemes, dirigida per Martí Peraferrer i organitzada per la biblioteca, Atenea i els Amics de la Unesco de Girona.

L´exposició aplega una selecció de l'obra literària: el seu primer llibre de poemes, 'Entre el temps i l´eternitat', publicat a Barcelona el 1955; el manuscrit de l´obra teatral 'De l´Empordà a la Garrotxa', premiada als Jocs Florals de Perpinyà de l´any 1961 i estrenada a la Catequística de Figueres el maig del 1963; el llibre de poesia 'Afirmo l´esperança', publicat el 1982 amb il·lustracions de Josep Plana i aiguafort de Lluís Vayreda; una llibreta manuscrita amb els poemes i dibuixos originals de l´obra 'Pessebre endins'; i finalment el petit llibret format per l´autora 'Cançons de diumenge', lletra i música de Montserrat Vayreda i Trullol".

Així mateix, es mostra el llibre 'Els pobles de l´Alt Empordà' i els seus manuscrits, testimoni del coneixement i l´estima que Montserrat Vayreda sentia pels pobles de l´Empordà. Es tracta d´una obra de bibliòfil, de tres-cents exemplars de tirada, numerada, i editada en fascicles a partir de l´any 1978 amb textos de Vayreda i il·lustrada amb dibuixos i serigrafies d´artistes empordanesos com Joaquim Bech de Careda, Joaquim Vayreda, Maria del Carme Rovira, Evarist Vallès, Lluís Roura, Joaquim Ministral, Felip Vilà, Lluís Vayreda, Ricard Ansón, etc. En referència a l´Empordà també s´exposarà una col·lecció de postals amb fotografies de Meli i versos de Montserrat Vayreda.

La mostra inclourà l´àlbum de dedicatòries que amics i personalitats van oferir a Vayreda l´any 2004 amb motiu del seu 80è aniversari com a mostra del reconeixement a la trajectòria i personalitat a l´escriptora.