Si primer va ser 'El meu primer Larousse del Quixot', després 'El meu primer Larousse de la Bíblia', ara arriba a les llibreries 'El meu primer Larousse de l´art'. Els tres llibres, dirigits a un públic infantil a partir de 8 anys però també molt aptes per a adults, han estat coil·lustrats per la dibuixant figuerenca Judit Frigola. El nou volum, que acaba d´aparèixer tant en castellà com en català, recorre la història artística de la humanitat fent un viatge en el temps per diversos punts del globus.

L´estil de Frigola s´ha vinculat, en aquest llibre, amb el d´un altre il·lustrador, Saúl Moreno Irigaray, il·lustracions que s´han adaptat als textos de Mercè Amat. Ambdós estils són diferents, però es complementen força bé. Això, diu Frigola, és important perquè el conjunt no acabi desentonant. La il·lustradora figuerenca ha participat en aquest viatge per la història de l´art amb una trentena de dobles pàgines on es copsa, indubtablement, el seu estil clar. "Jo treballo a partir del text i les indicacions esquemàtiques i generals que em fan", comenta Frigola tot afegint que, posteriorment, li ha calgut documentar-se per "basar-me, encara que sigui dirigit a infants, al màxim en la realitat". Així ha calgut consultar gravats, fotografies antigues, representacions del que hauria pogut ser i, a partir d´això, crear la nova proposta. "És com un joc".

De l´art rupestre a l´avantguarda

El treball d´il·lustració és, doncs, quelcom lent. En aquest cas, l´aventura es va iniciar el mes de febrer passat. Durant un parell de mesos, Frigola va deixar reposar els textos en un calaix. "Això va ser favorable, perquè se´t van ocorrent coses sobre com tractar cada tema", comenta. Així, el llibre proposa un viatge des de l´art rupestre fins a les darreres tendències contemporànies. Els dos il·lustradors proposen recórrer l´Egipte de les piràmides, la Grècia antiga, la Granada aràbiga, passant per l´escultura precolombina o la Florència del renaixement. En el cas de Frigola, la creadora s´ha encarregat, entre altres, d´artistes com Salvador Dalí, Velázquez o Miró.

El procés creatiu de la il·lustradora figuerenca pren com a base les imatges fotogràfiques. A partir d´aquí, Frigola les distorsiona aplicant-los el seu propi estil. El següent pas és donar-li vida introduint-hi els seus personatges, tots ells representant l´època. "D´aquesta manera, aporto un realisme dins l´espai", explica. Aquestes escenes viscudes són les que més li interessen, més que no pas les purament d´escenaris.

Frigola reconeix que, en els diferents treballs que ha fet amb Larousse, es copsa una evolució del seu estil tot i que el traç és reconeixible. "Això és important i, fins i tot, sense caure en el mateix clixé, molta gent em diu que m´han reconegut l´estil", comenta Frigola, que ara treballa amb l´editorial mare a París en un volum dedicat al món dels cavalls. "És un nou repte, perquè els cavalls són dels animals que més em costen d´il·lustrar", confessa.