Jaume Puig, sota el pseudònim de György Korin, ha guanyat la 36ena edició del premi de novel·la curta Just Casero, que s'entreguen a Girona. Puig, que ja havia estat finalista en dues edicions anteriors, s'ha imposat amb l'obra 'El veler magenta', una novel·la negra al voltant d'un segell molt estrany que alhora és molt ben valorat dins el món filatèlic.

L'autor ha reconegut que està "molt content", però assegura que el que més valora és el fet de poder ser finalista. "Que el jurat et tingui en compte tres cops, és realment important", comenta el guanyador. Puig s'ha imposat a Maria Gallimaire, pseudònim de Gemma Sardà, que presentava l'obra 'Mudances', que explica la història d'un home de 60 anys que es creua per atzar a la vida d'una noia de 20. Aquesta 36a edició del premi Just Casero ha destacat per "la qualitat de totes les obres que s'han presentat" com reconeix el membre del jurat, Josep Maria Fonalleras.

Un segell de correus molt apreciat al món filatèlic i que genera una història al voltant d'uns personatges obscurs, és la trama de 'El veler magenta', l'obra guanyadora del premi Just Manuel Casero de novel·la curta. L'autor de l'obra, Jaume Puig, que signa amb el pseudònim de Gyögy Korin, guanya d'aquesta manera el seu primer Just Casero. Puig ja havia estat finalista en dues ocasions anteriors però es va quedar a les portes. Aquesta vegada s'ha imposat a Gemma Sardà, que ha quedat finalista, amb la seva obra 'Mudances', que relata la història d'un home i una dona separats per 40 anys que, després d'un error de l'empresa de mudances acaben rebent les pertinences canviades. Cap dels dos es pot resistir a investigar el passat de l'altre i això genera una complicitat entre ells. Sardà, que signa amb el pseudònim de Maria Gallimaire, repeteix després final, i és que l'any passat també es va quedar a les portes de guanyar, en aquella ocasió amb 'La veu del Cyrano'.

Puig s'ha mostrat satisfet amb el premi i ha reconegut que va tenir dubtes alhora de presentar-se aquest 2016. "Al final em va tornar a venir aquell 'cuquet', i vaig decidir presentar-me de nou", assenyala Puig. Amb tot, l'escriptor i advocat gironí, diu que el més important és poder arribar a la final. "El fet que et valorin la novel·la ja és un premi, i per mi, el més rellevant", comenta. Sobre el llibre, que es publicarà amb l'editorial Empúries, Puig en destaca la força que prenen els personatges. En aquest sentit, l'autor assenyala que "el segell desenvolupa aquests personatges".

'El veler magenta' és la tercera obra que Jaume Puig presenta al concurs Just Manuel Casero, i la primera en guanyar. "Diuen que la tercera va la vençuda i ha estat així" explica el guanyador. Per la seva banda, la finalista, Gemma Sardà, ha comentat que li feia molta "il·lusió i respecte" tornar a ser finalista i ha ironitzat al afirmar que "serà qüestió de persistir". L'any passat Sardà va quedar darrere de Josep Maria Pagès.

L'acte, organitzat per la llibreria 22, ha estat presentat per el llibreter Guillem Terribas i ha comptat amb la presència de diverses autoritats encapçalades per el conseller de cultura, Santi Vila i el regidor de cultura de l'Ajuntament de Girona, Carles Ribas.

El jurat valora el nivell

Un dels fets més destacat pels organitzadors dels premis ha estat l'alt nivell de totes les obres, no només les dues finalistes. El jurat, format per Mita Casacuberta, Josep M. Fonalleras, Imma Merino, Vicenç Pagès, Eva Vázquez i Guillem Terribas ha valorat "l'alta qualitat de tots els que s'han presentat". Josep Maria Fonalleras destaca que "podia haver guanyat qualsevol dels dos finalistes.

Fonalleras comenta que el que els ha fet decantar per l'obra de Puig ha estat que l'autor ha sabut combinar una història íntima d'un personatge dins d'una novel·la d'aventures. El membre del jurat considera que el relat està molt ben treballat i cohesionat entre els personatges. Es dóna la circumstància que Josep Maria Fonalleras va ser el guanyador del premi en l'edició de 1983 amb l'obra "El rei del mambo".

Des de la primera edició, el 1981, on va guanyar Rafel Vallbona, el premi ha quedat desert en quatre ocasions, el 1989, el 1991, el 1993 i el 1995.