El Museu Hermitage de Sant Petesburg (Rússia) ha inaugurat aquest divendres l’exposició ‘Surrealismes a Catalunya. Els artistes de l’Empordà i Salvador Dalí’ on es recullen 70 obres de diferents pintors catalans. La mostra es planteja a partir de l’obra de Salvador Dalí i fa un itinerari sobre el surrealisme català. Aquesta és la primera vegada que el museu rus exposa una col·lecció de pintors catalans. En aquest sentit, el conseller de cultura, Santi Vila, ha explicat que aquesta mostra ha de servir per generar majors complicitats entre el museu i Catalunya. Vila ha destacat que es tracta d’obres d’artistes oblidats per la qual cosa considera que "és orgull que tota una institució com l'Hermitage els reconegui".

El conseller de Cultura, Santi Vila, ha inaugurat aquesta tarda al Museu de l'Hermitage de Sant Petersburg l'exposició 'Surrealisme a Catalunya. Els artistes de l'Empordà i Salvador Dalí', que es podrà visitar fins al 5 de febrer de 2017. A l'acte també hi ha assistit el president de la Diputació de Girona, Pere Vila. A partir del març de l'any vinent part d'aquesta mostra anirà al Museu del Tabac d'Andorra.

Durant la inauguració, el conseller ha remarcat que aquesta és la primera exposició d'artistes catalans a l'Hermitage i ha dit que tenen "esperança i confiança" que sigui l'inici de majors complicitats. "Volem compartir talent i creativitat amb l'Hermitage i seguir treballant per crear més complicitats", ha manifestat.

En aquest sentit, ha destacat que la mostra significa el reconeixement d'alguns "artistes catalans oblidats o poc coneguts internacionalment" ja que, més enllà de les grans figures com Dalí, Miró o Tàpìes, es posen en valor artistes com Planells, Meifrèn, Massanet, Pichot o Ángels Santos. "És un orgull que tota una institució com l'Hermitage els reconegui", ha valorat.

L'exposició, impulsada pel Departament de Cultura, la Diputació de Girona i l'Ajuntament de Figueres i coordinada des del Museu d'Art de Girona, està integrada per un total de 70 obres, procedents de museus com el de l'Empordà de Figueres, el Cau Ferrat de Sitges o el Thyssen- Bornemisza de Madrid, a més de col·leccions privades. Així, la mostra, comissariada per Alícia Viñas i Yuri Saveliev, dóna a conèixer, en un dels museus més importants d'Europa, un seguit d'artistes catalans que van influenciar i treballar de manera paral·lela amb Salvador Dalí, i permet projectar un territori que cal reivindicar com el bressol del surrealisme a Catalunya i Espanya.

Tres àmbits expositius

L'exposició s'organitza al voltant de l'obra de Salvador Dalí 'Sueño causado por el vuelo de una abeja alrededor de una granada un segundo antes de despertar', plantejant un itinerari pel surrealisme català, des dels moments primigenis fins els darrers surrealistes, després de l'obra de Salvador Dalí. Així, es destaquen els artistes anteriors a Salvador Dalí (finals s. XIX - inicis del s. XX), Juan Núñez i l'Escola de Figueres i, finalment, Dalí i els surrealistes empordanesos, que és l'àmbit més ampli de la mostra.

Amb motiu de l'exposició, l'Hermitage ha editat un extens catàleg de prop de 230 pàgines amb reproduccions de totes les obres que formen part de l'exposició. La publicació, que s'edita en rus i inclou al final dos textos resum en llengua anglesa i catalana, incorpora diversos articles sobre l'Empordà i els seus artistes al llarg de la història amb la participació de diferents especialistes en art i en història com Arnau Puig, Eduard Carbonell, Joaquim Tremoleda, Rafael Santos Torroella o Anna Capella entre d'altres.

El projecte d'exposició també té el suport i la col·laboració de la Col·lecció Carmen Thyssen Bornemisza, La Fundació Gala-Salvador Dalí, el Museu d'Arqueologia de Catalunya- Empúries, la Fundació Casamor- Navata, la Fundació Lluís Coromina, l'Ajuntament de Cadaqués - Museu d'Art de Cadaqués, l'Ajuntament de l’Escala, l'Associació d’Amics Joan Massanet de l’Escala i l'Institut d'Estudis Empordanesos.