Alícia Viñas va ser, durant més de vint anys, directora del Museu de l´Empordà. Des d´allà, i posteriorment, ha difós la pintura empordanesa. Ara és la co-comissària de l'exposició 'Surrealisme a Catalunya. Els artistes de l'Empordà i Salvador Dalí' que aquest divendres s'inaugura al Museu Hermitage de Sant Petersburg, a Rússia. Exposar a l'Hermitage és la culminació d´un llarg camí i servirà, segons Viñas, de porta per descobrir l´Empordà. Viñas hi ha bolcat set anys de treball no exempt de dificultats. La figuerenca comparteix comissariat amb Yuri Saveliev i Slava Sawateev, director d´art espanyol a l´Hermitage.

Alícia Viñas explica, amb emoció, en aquesta entrevista el procés de gestació d´aquesta singular exposició nascuda de la voluntat de la societat civil i que, més tard, ha rebut el suport institucional. És, diu, una gran oportunitat per a l´Empordà.

Com va sorgir aquesta exposició?

En jubilar-me, vaig fer una exposició pel centenari de la Fundació Casamort. Allà vaig conèixer l´acadèmic, historiador de l´art i arquitecte Yuri Saveliev, que es va interessar per l´exposició que jo havia fet sobre Massanet al Reina Sofia de Madrid. Al cap d´un temps, ens vam tornar a veure i em va dir que podríem fer una mostra de Massanet i Dalí. Jo vaig dir que no, que millor d´artistes empordanesos. Em va animar a fer un projecte per presentar a l´Hermitage.

Pensava que seria factible?

No se sap mai. En aquesta exposició, l´atzar ha jugat un gran paper, com en tot el surrealisme. Se m´han posat molts pals a les rodes, he tingut molts problemes, ha sigut molt difícil, però ens n´hem sortit.

Quin és l´objectiu de la mostra?

Donar a conèixer a la societat russa, per primera vegada, l´obra de Salvador Dalí en el seu context català i empordanès així com la història de la comarca de l´Alt Empordà a través del seu art i la seva cultura.

Com ha estat la col·laboració amb els altres dos comissaris russos?

Yuri Saveliev ha estat la porta per obrir l´Hermitage. Ha estat molt fàcil treballar amb ell. I amb Slava Sawateev, també. Ja som amics, després d´aquest temps.

A l´Hermitage de Sant Petersburg coneixen Catalunya o Figueres?

Res, una mica Madrid, perquè han fet exposicions amb el Museu del Prado, però res més.

Està satisfeta amb la selecció?

Sí, volia posar tots els que hi són. Al públic rus, li entusiasma el surrealisme, perquè quan Europa va viure el surrealisme, ells desenvolupaven el realisme soviètic. No l´han tingut, ni en els museus russos veus obres surrealistes, ni les seves pròpies avantguardes.

La mostra tindrà catàleg?

Sí, s´ha dissenyat des de l´Hermitage, en rus i anglès, amb un text meu en català, per primer cop. Amb el catàleg he volgut presentar la comarca i per això m´ha ajudat molt l´Institut d´Estudis Empordanesos. A més, cada artista té una biografia feta per diferents persones d´aquí. Són diferents visions, és molt plural.

Què suposarà aquesta exposició?

És un pont que s´ha obert entre cultures. Els russos estan molt sorpresos que, en un lloc tan petit com aquí, hi hagi tanta creativitat. Perquè la mostra vol explicar la riquesa artística de la comarca, uns artistes que, sobretot els surrealistes, van veure com amb la Guerra Civil espanyola i la Segona Guerra Mundial s´acabaven les il·lusions, les exposicions. Per això, tots aquests artistes són desconeguts allà. Es va salvar Dalí perquè es trobava a Amèrica. Serà, doncs, un descobriment. A més, els il·lusiona saber que seran els primers a explicar-ho a Europa.

Per a vostè també ha estat un descobriment conèixer el poble rus?

Tenia un concepte sobre ells que no era real i m´han agradat molt. Tenen un alt nivell cultural, els interessa tot. No havia anat mai a Rússia. Ho vaig fer el 2013 per presentar el projecte davant el patronat de l´Hermitage. Sort que duia llibres d´història de l´Empordà facilitats per l´IEE i el Museu d´Arqueologia-Empúries. Els vaig parlar d´Empúries i, un cop més, va ser la porta per obrir l´Empordà fora. Em vaig emocionar.

La pintura empordanesa, realment, ha estat la seva vida.

Sí. És una pintura molt vàlida, amb artistes molt desconeguts que han treballat molt i se´ls ha d´ajudar i donar suport. Sempre he fet tot el que he pogut per divulgar-la. Aquest projecte m´ha aportat moltes satisfaccions, però també m´ha desgastat molt en sorgir molts contratemps. Des de l´entrada de les institucions, tot ha anat molt bé.