L´agost del 2013, el periodista Vicenç Relats va viure un moment electritzant: la presentació del llibre 'El Port de la Selva sota les bombes' a la sala de Ball del Port. Unes dues-centes persones, algunes de les quals havien viscut els bombardejos, van acompa­nyar-lo. Fruit d´aquella investigació es va generar molt de material complementari sobre la postguerra que Relats ha recopilat ara en un nou llibre, 'El Port de la Selva després de les bombes', un volum, també editat per Gent i Terra, que es presenta dissabte a l´Espai Port, a les 6 de la tarda, de la mà del mateix autor i de l´alcalde Josep Maria Cervera.

"Quan entrevistava la gent veia que el tema donava molt de si", reconeix l´autor. Entre el material que ha desenterrat hi ha les biografies dels sis veïns morts després de la guerra així com "la joia de la corona", els textos escrits pel soldat Sebastià Falcó i Falcó (1913-1938) just abans de morir al front als 25 anys i que estan dedicats al seu poble. "Les cartes són inèdites i les conservaven els seus descendents", comenta emocionat Relats per a qui tota aquesta investigació l´ha portat a descobrir passatges insòlits de la vida del poble durant la ­post­guerra: l´exili, la repressió i l´esforç de la gent per sobreviure a la repressió. Alguns d´aquells textos seran llegits per actors del Port durant la presentació.

Recuperar la memòria

Entre els nombrosos personatges que Vicenç Relats recupera hi ha membres de la família Costa Vilanova, de l´Hotel Comerç, ­exiliats a Mèxic.