Figueres vol sumar-se a l'Any Cervantes i impulsa les Jornades Cervantes que inclouen conferències, lectures dramatitzades, presentacions de llibres i projeccions al voltant de la figura de l'autor i la seva obra. Les Jornades, coordinades pel catedràtic Joan Manuel Soldevilla i presentades a la biblioteca Fages de Climent de Figueres, s'inauguren divendres 28 d'octubre amb una conferència d'una de les més prestigioses especialistes de la literatura del Segle d'Or, la figuerenca Rosa Navarro. Com diu Soldevilla, Navarro vindrà 'a il·luminar-nos amb la seva saviesa'.

Les Jornades, promogudes per la regidoria de Cultura de l'Ajuntament de Figueres i obertes a tothom, es duen a terme amb la complicitat de diferents entitats figuerenques com Diòptria, els Amics del Castell de Sant Ferran o l'editorial Cal·lígraf, tal com ha volgut destacar el regidor de Cultura, Alfons Martínez. També participen personalitats de la societat civil com el metge forense Narcís Bardalet, el biòleg Josep Maria Dacosta i el mateix Soldevilla que parlaran sobre les morts de Cervantes coincidint amb l'1 de novembre, Tots Sants. Soldevilla també obrirà una porta nova presentant el 17 de novembre un opuscle propi on avança una hipòtesis insòlita: que Cervantes mai va visitar Barcelona, contradint les paraules de tots els especialistes.

Les Jornades, que es faran a diferents espais de la ciutat, es completaran amb una lectura dramatitzada de 'La última salida de Sancho Panza' a càrrec d'Ignasi Garcia Barba, el 10 de novembre; una xerrada del coronel Jesús Heras sobre la trajectòria com a soldat de Cervantes, el 25 de novembre i la projecció d'Honor de cavalleria', el primer llarg d'Albert Serra, inspirant en el Quixot, el 30 de novembre.