El concert inaugural del nou cicle Bcn Clàssics al Palau de la Música retrà homenatge a Sir Neville Marriner, el director britànic durant 25 al capdavant de la formació, traspassat aquest mes d´octubre als 92 anys, i que havia de conduir aquest concert. La promotora Ibermúsica i l´Orquestra de Cadaqués han decidit mantenir el programa que hauria d´haver dirigit Marriner, mentre que la batuta la durà Jaime Martín, director titular de la formació, deixeble i bon amic del mestre britànic. Martín ha expressat aquest dimarts que viu "amb gran tristesa" l´adéu de Marriner. El director afronta amb una barreja de sentiments el concert inaugural de dimecres i la gira que seguirà, "una gira que m´agradaria no haver de fer", ha confessat.

Sir Neville Marriner havia de ser el director convidat per dirigir el concert inaugural del cicle Bcn Clàssics, organitzat per la promotora madrilenya Ibermúsica al Palau de la Música. La seva mort el passat 2 d´octubre ha transformat el què havia de ser un retrobament entre el director i l´Orquestra de Cadaqués -que va dirigir durant 25 anys- en un homenatge no desitjat a Marriner.

El programa es manté segons el previst, és a dir, amb obertura del compositor català Ferran Sor (Obertura del ballet ´Alphones et Léonore ou l´amant peintre´), el ´Concert per a violí´ de Mendelssohn, i la ´Simfonia número 2 en re major´ de Beethoven. El solista estrella del concert serà el violinista Augustin Hadelich (recent guanyador d´un Grammy), que protagonitzarà la composició de Mendelssohn.

El director titular de l´Orquestra de Cadaqués, Jaime Martín, durà la batuta del concert. És el concert -i la gira posterior-, que "li hauria encantat no haver de fer", ha reconegut el músic. Martín va debutar en la direcció de la mà de Marriner, que és qui el va animar a fer aquest pas en la seva carrera. Aquest dimarts recordava com també va ser qui li va passar la batuta "físicament" el dia del seu debut com a director de l´Orquestra de Cadaqués. "Ell dirigia una primera part amb la 5a Simfonia de Beethoven, i jo la segona amb la 3a; Va sortir a l´escenari i em va passar la batuta", ha rememorat Marín.

El director ha expressat la "gran tristesa" que li ha provocat la mort de Sir Neville Marriner, amb qui va debutar també com a músic professional en la seva orquestra Academy of St Martin in the Fields, a Londres. Més quan, als 92 anys, Marriner seguia estant plenament actiu en el terreny professional. "Quan va morir, fa dues setmanes, tornava a casa de fer uns concerts a Itàlia, i l´endemà havia d´assajar amb la seva Orquestra per un proper concert a Viena".

El concert inaugural de Bcn Clàssics obre un cicle organitzat per la promotora madrilenya Ibermúsica, de la mà de l´Orquestra de Cadaqués, al Palau de la Música. És la segona ocasió que la promotora produeix un cicle de concerts sota aquest nom (la primera fa més de deu anys amb seu al MNAC). En aquest cas, l´objectiu ha estat que l´Orquestra de Cadaqués tingués un cicle propi de concerts, amb seu en una institució de prestigi.

En aquesta primera edició s´han programat cinc concerts orquestrals, un recital de piano (Barenboim) i un concert extraordinari amb els Nens Cantaires de Viena. L´Orquestra de Cadaqués serà protagonista de tres dels cinc concerts orquestrals, compartirà una nit amb l´Orquesta Simfónica de Castilla y Leon interpretant dues ´cinquenes´ de Mahler i Beethoven, en cedirà dues a la Gustav Mahler Jugendorchester, dirigida per Daniel Harding i amb el baríton Christian Gerhaher, i a l´Orquestra del Gran Teatre del Liceu i el seu Cor interpretant ´Carmina Burana´.