Historiadora de l´Art, Doctora en Humanitats i reconeguda experta en Salvador Dalí, Mariona Seguranyes ha estat la persona triada per l´Ajuntament de Figueres per redactar el projecte museogràfic de la casa natal del pintor. La idea és apropar-se a la família Dalí i a tot el context cultural daurat de principis del segle XX a Figueres. Per fer-ho, Seguranyes buscarà la complicitat de tots aquells empordanesos que preservin retalls de memòria. Mariona Seguranyes té molt clar que aquest és un projecte al voltant del qual cal sumar esforços, "hem de fer pinya políticament i socialment". En aquesta entrevista explica alguns detalls.

Per què creu que atrau tant la casa natal del pintor?

Perquè hi ha un fetitxisme, però nosaltres en fugirem totalment. L´enfocament que volem donar-li és la casa dels Dalí i, a través d´ells, explicarem tot el moviment intel·lectual i cultural que va haver-hi a la Figueres de principis del segle XX, perquè el pintor va ser fruit de tot aquest moviment. És, doncs, un enfocament totalment històric, a partir d´elements i documents i es dibuixa aquest moment en què Figueres va ser cabdal culturalment, artísticament, un moment d´identitat nacional, d´orgull empordanès. Volem mostrar tot això perquè allà es troben les arrels del pintor i de molts altres artistes i intel·lectuals.

L´exposició 'La mirada persistent', que vostè comissarià, ja ens situava en aquest context.

Sí, i hi ha grans prohoms, com Puig Pujades, que tenien grans col·leccions, les tertúlies llargues i infinites que tenien amb Dalí i Joan Subies. També abordarem l´univers del pare Dalí, que és el gran desconegut. Aquí és on apareix el món de la sardana, de Pep Ventura, tot un univers que influencia Salvador i també Anna Maria Dalí. Els dos germans reben la mateixa cultura i educació, essent l´Anna Maria qui sustenta, tots aquests anys, la memòria familiar. És una porta, doncs, molt interessant per entendre el pintor i el que passava a Figueres. Volem explicar qui eren els Dalí, uns personatges bastant anònims. És la microhistòria que no deixa de ser història universal.

La família Dalí va viure a la casa natal fins al 1912.

Sí, però nosaltres no acotarem el discurs fins aquell any, quan abandonen aquella llar de l´entresòl, sinó que anirem molt més enllà. El plantejament és enllaçar de forma simbòlica les dues cases (la casa Roger) i explicar la vida dels Dalí a Figueres. El pintor marxa el 1929-1930, però després hi ha una reconciliació familiar, hi ha un retorn el 1948 i totes aquestes onades les anirem dibuixant. Per això no és un discurs tancat.

I com es farà, si no queda res d´aquell temps?

Aquí resideix la complexitat del discurs però, per altra banda, això li dóna més vàlua. També, la voluntat és que tots els empordanesos i figuerencs se la sentin seva. Per això obrim les portes a tothom qui vulgui col·laborar aportant trossets de memòria -cartes, fotografies...-; per a nosaltres poden ser interessants. Aquest és un projecte de ciutat, un projecte de país, perquè estem recollint una memòria, un patrimoni, sense cap mena de dubte.

Figueres ha d´agrair-li molt a Dalí.

Figueres fa molts anys que és al mapa gràcies a la voluntat del mateix Salvador Dalí i al Teatre-Museu Dalí, però nosaltres ara rescatararem part de la memòria del que seria la família, els intel·lectuals, els pintors, tot l´entorn cultural que va rodejar aquell moment daurat des que el notari Dalí decideix venir-se a instal·lar a Figueres amb la seva muller. Aquí és quan comença tota una etapa, quan es troba amb tot un context cultural molt potent en el qual ell participa i li interessa summament. Té una vida cultural molt activa i això els dos germans ho respiren. Això és el que volem relatar, totalment complementari al que és el Teatre-Museu Dalí. És un projecte, doncs, de ciutat i de país.

Es buscaran les poques fonts testimonials que queden?

Això és molt interessant, però no en podem parlar perquè és un procés laboriós, però sí que fem la crida a gent que desconeixem i que vulgui participar-hi. És important que se sentin seva la casa dels Dalí. Anem més enllà que sigui l´espai on va néixer el pintor.