Aquest dissabte, el Festival de Cultura Contemporània de l´Empordà, l´Ingràvid, s´acomiada a Figueres, i ho fa amb una festa que inclou un programa amb instal·lacions artístiques, concerts, tallers familiars o dansa i l´objectiu final d´apropar la creació contemporània a tots els públics, des de l'escenari de la Rambla. Durant tots aquests anys, el festival ha aplegat 70.000 visitants i la participació de 600 artistes, nacionals i internacionals, un balanç molt satisfactori per als directors del Festival, Esther Pujol i Rafel Camps, que ja han manifestat la intenció de buscar una nova seu per a la proposta o replantejar el Festival perquè l´art contemporani segueixi present a la ciutat.

Aquesta última edició fa una mirada al passat i també recuperarà muntatges que han tingut una bona acollida en anteriors edicions. "La selecció s´ha fet basant-se sobretot en la disponibilitat de les obres, ja que moltes són efímeres i es fa impossible recuperar-les" assenyalà Pujol en la presentació dels actes que ocuparan la Rambla. Entre les peces que es veuran de nou, destaquen la dels artistes Pau Faus, Jofre Sebastian, Job Ramos i Manel Gràvalos. A aquestes, se li suma el treball de Mechu López, artista guanyadora del premi Artistes Km0 del 2015, que s´ha proposat fer reflexionar el públic sobre com s´està gestionant el tema dels refugiats i si els ciutadans estan disposats a assumir un rol més actiu i no tant de simple observador amb la instal·lació Ni drets ni humans.

Acompanyaran aquests treballs un artista de la Xarxa Transversal Pere Vilardebó i els tres projectes guanyadors de la convocatòria Ingràvid-Arts Santa Mònica: Diganosticant alcoholisme de Mar Canet i Varvara Guljajeva; Land of Speculation de Sergi Selvas, i All you need is Hate de Manoli Mansilla, que obrirà el certamen, a les 12.00 hores amb l'enlairament de més de 300 globus d´heli amb missatges d´odi, un projecte inspirat en aquells dies que tots voldríem oblidar.

Precisament les retallades en el pressupost -enguany és de 75.000 euros- han fet que el festival hagi passat a celebrar-se de tres a un sol dia. Tot i així la vuitena edició de l´Ingràvid ha comptat amb el suport de la Generalitat, la Diputació de Girona, el Patronat de Turisme, la Xarxa Transversal i l´Arts Santa Mònica.

L´art contemporani arribarà a tots els públics a través de diferents tallers oberts tot el dia; també hi haurà a les 13.00 hores una taula rodona, al Museu de l´Empordà, per abordar el món de l´art, indústries culturals, creacions i polítiques culturals amb el títol Rebobine, por favor. Entre altres propostes de la jornada, destaca la projecció del documental El viatge frustrat, d´Enric Farrés Duran (17.00h), també al Museu de l´Empordà i espectacles de dansa i música.