'No ens n´oblidem' és el nom de l´exposició del fotoperiodista Miquel Ruiz que la Diputació de Girona porta a la biblioteca de Sarajevo el dijous 13 d´octubre i que s´hi podrà veure fins al 25 d´octubre. Posteriorment, la mostra serà regalada a la ciutat de Sarajevo i a l´Associació Mares de Srebrenica, d´acord amb la voluntat de Miquel Ruiz.

Per complir aquesta comesa, una expedició gironina de familiars i amics del fotoperiodista, acompanyada pel president de la Diputació de Girona, Pere Vila, es desplaçarà fins a la ciutat de Sarajevo durant aquests dies, amb el propòsit d´inaugurar la mostra i de fer el lliurament oficial de l´exposició a l´Ajuntament de Sarajevo i a l´Associació Mares de Srebrenica.

'No ens n´oblidem' és un homenatge a la ingent dedicació amb què el fotoperiodista gironí Miquel Ruiz ha treballat al llarg de tots aquests anys en diferents campanyes de sensibilització sobre les conseqüències i seqüeles de la guerra de Bòsnia i Hercegovina.

La mostra se centra en la part més important de l´exposició 'Miquel Ruiz Avilés. Una altra manera de captar el món', que fa més d´un any que itinera per diferents sales d´exposicions de les comarques gironines. Ara, està a punt d´acabar el seu trajecte, i la Diputació de Girona ha volgut complir amb la voluntat de Miquel Ruiz de regalar a la ciutat de Sarajevo, d´una banda, i a l´Associació Mares de Srebrenica, de l´altra, la part de la mostra que més el representa, centrada en els reportatges que el fotoperiodista va fer a Bòsnia i Hercegovina durant la guerra i un cop acabada, en viatges posteriors.

Miquel Ruiz, personatge molt conegut a la demarcació de Girona, tant per la seva trajectòria professional com vital, va viure el conflicte dels Balcans i en va deixar constància gràfica, durant el setge i després, quan va documentar la Bòsnia de la postguerra per conscienciar la humanitat i fer una crida a favor de la solidaritat. En total, l´exposició es compon de 24 fotografies que resumeixen el treball que Miquel Ruiz va realitzar a Bòsnia i Hercegovina en ple conflicte (hi fotografia els edificis en runes, els camps de refugiats, la presència de les forces de pacificació de l´ONU i la vida quotidiana a Sarajevo) i en les etapes posteriors (del 2006 al 2009, amb fotografies que recullen el reconeixement a les víctimes, especialment les del genocidi de Srebrenica).

La monumental biblioteca de Sarajevo, acabada de restaurar recentment, símbol de la democratització de la cultura, és l´emplaçament més indicat per evidenciar la contraposició entre una societat lliure i oberta i una societat assetjada, i per incidir en la necessitat de fomentar els valors d´igualtat, respecte i solidaritat entre pobles i cultures.

Així, en aquest context, la imatge de la biblioteca de Sarajevo, derruïda amb bombes incendiàries a finals de l´agost de 1992, esdevé icònica. És la manera més contundent de condemnar la violència i la repressió, i d´homenatjar la feina dels fotoperiodistes que, com Miquel Ruiz, deixen constància del que passa al món i són d´esperit imbatible.