El Museu d´Història Medieval de la Cúria-Presó ha dut a terme l'estudi d´alguns dels grafits de la Presó medieval de la vila. En concret s´han estudiat els grafits dels plafons de la primera planta de la Presó medieval que van ser objecte de la darrera intervenció de restauració-conservació l´any 2008 a càrrec del Museu d´Història Medieval de la Cúria-Presó, s. XIV, amb el suport i la supervisió tècnica del Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya (CRBMC), del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, que a més va concedir una subvenció econòmica per a la intervenció de restauració i conservació dels grafits.

L´estudi dels grafits que s´ha realitzat recentment ha consistit en el calc i dibuix in situ dels grafits per tal de procedir posteriorment a la seva interpretació i documentació històrica i patrimonial, i és a càrrec de Jordi Rovira i Àngels Casanovas, conservador del Museu d´Arqueologia de Catalunya de Barcelona, especialistes en l´estudi i documentació de grafits i d´inscripcions epigràfiques sobre mur arreu de Catalunya, i autors del primer estudi i anàlisi documental dels grafits de la Presó medieval que l´Ajuntament va realitzar els anys 1982, 1993 i 1997.

En els plafons amb grafits ara analitzats apareixen diversos dibuixos de vaixells i naus dels segles XVI i XVII. L´estudi ha inclòs també l´anàlisi d´una làpida sepulcral del fons arqueològic del Museu d´Història Medieval de Castelló d´Empúries, datada dels segles XV-XVI i que presenta diverses inscripcions epigràfiques funeràries així com d´altres inscripcions i dibuixos representats. Amb aquest estudi dels grafits es completarà la intervenció de restauració, estudi i anàlisi de tots els grafits existents a la Presó medieval, un dels edificis més emblemàtics del conjunt arquitectònic castelloní i que forma part del Museu d´Història Medieval de la Cúria-Presó, s. XIV de Castelló d´Empúries.

El conjunt dels grafits de la Presó medieval de Castelló d´Empúries, datats d´entre els segles XVI i XIX, és un dels més importants de la demarcació gironina i de Catalunya, d´un total de 28 espais i immobles catalans que presenten grafits i inscripcions epigràfiques sobre murs antics amb valor cultural, històric i patrimonial.