L´agost de 1935, tots els diaris van fer-se ressò d´una tràgica mort a la carretera d´Albons a Viladamat. Com anuncià Salvador Dalí a la premsa: "el príncep Mdivani acaba de morir guillotinat pel seu Rolls-Royce". Exmarit de la milionària Barbara Hutton, Mdivani era un conegut seductor, un home atractiu i intel·ligent que passava uns dies al Mas Juny, a la casa de la seva germana i del pintor Sert. En el cotxe accidentat, l´acompanyava la seva amant, la baronessa Thyssen, que just anava a retrobar-se amb el seu marit. Duia un maletí ple de joies, valorat en 2 milions i mig de francs de l´època, del qual, sorprenentment, es va perdre el rastre. La doctora en Ciències Socials i exrectora de la Universitat Oberta de Catalunya, Imma Tubella (1953), ha partit d´aquell succés per fer el salt a la literatura escrivint la seva primera novel·la, Un secret de l´Empordà. Fa uns dies, la llibreria Edison de Figueres estrenà temporada acollint la també primera presentació del volum que, a parer del llibreter Eloi Salvat, "serà una de les novetats més destacades".

Tubella ha escrit una novel·la històrica tot i que, durant la presentació, va assegurar que havia ficcionat moments. Aquesta història, que l´autora va començar a escriure fa tres dècades quan es va instal·lar a Albons, fa anys que s´explica al poble i voltants, ja que suposà un fort impacte entre el veïnat. No tan sols perquè el príncep era molt conegut arreu -"tant podia freqüentar Coco Chanel com anar a ballar a Jafre"- si no pel que va derivar posteriorment amb interrogatoris de soldats alemanys, possiblement de la Gestapo, als veïns. "Van reunir tota la gent a la plaça per saber on eren les joies, però la comunitat es va mostrar unida i va superar l´adversitat", reconegué l´escriptora per a qui aquest és l´eix central del llibre i no on són les joies, quelcom que, va dir, es comprometé a no rebel·lar mai. Una hipòtesi és que les joies podien interessar als nazis perquè entre elles hi havia peces vinculades al Sant Grial, quelcom que obsessionà sempre Hitler.

Tubella ha plantejat la narració de la història com una conversa, el juliol de 1992, entre un veí d´Albons, en Joan, personatge peculiar que l´autora ha creat inspirant-se en la personalitat del desaparegut Siset Costa, i un turista alemany, en Fred, que visita el país per assistir als Jocs Olímpics. Tot dinant, asseguts a la terrassa de l´Hotel Albons, en Joan, un home seduït per la història, li narra tot el que ha investigat del succés, dels personatges implicats i d´aquells temps viscuts al límit, moltes dades i noms que permeten al lector submergir-se en el rerefons fosc de la societat aristocràtica europea així com del món de l´art. "Al principi vaig començar-la com una crònica, però ficcionant semblava que traís quelcom", comentà Tubella, que reconegué haver recollit molta documentació a banda de tot allò explicat per testimonis orals com la seva pròpia mare.

Un somni fet realitat

El llibre, editat per Columna i il·lustrat amb una imatge del cotxe sinistrat, és l´inici de la carrera literària de Tubella. Avesada a escriure sobre televisió i Internet, 'Un secret de l´Empordà' suposa per a ella fer realitat un somni. "Vaig guanyar un premi als 10 anys amb una novel·la sobre una expedició a l´Àrtic, però la vida em va dur per altres camins. Ara em sento lliure", sentencià Tubella, que ja escriu un segon llibre "vinculat a Hitler i a les joies".