Llicenciat en filosofia per la Universitat Autònoma de Barcelona Josep Ramoneda va ser professor de filosofia contemporània d´aquesta mateixa universitat entre 1975 i 1990. Va dirigir el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), des de la seva creació (1989-2011). L´any 2012 li fou atorgat el Premi Ciutat de Barcelona. Dins el cicle 'Refugiats, un drama actual', oferirà la conferència sota el títol L'Europa dels refugiats, aquest dilluns, a les 19.00 hores, a la biblioteca de Figueres.

A continuació, a la mateixa biblioteca s'inaugurarà l'exposició 'La Constel·lació Benjamin.Desembalant la biblioteca de Cussó-Ferrer' que estarà oberta fins el 15 d'octubre, comissariada per Manuel Cussó-Ferrer, director del film 'La última frontera' que inclou un valuós material sobre la figura i obra de Walter Benjamin, recopilat al llarg dels anys.

Cussó-Ferrer, captivat per la figura de l´intel·lectual jueu alemany Walter Benjamin (Berlin, 1892 - Portbou, 1940) ha aplegat al llarg dels anys una nodrida biblioteca personal que conté a l´entorn d´uns 300 exemplars i reuneix bona part de l´obra benjaminiana i les seves traduccions a altres llengües. Així mateix, també hi trobem un important nombre de les publicacions aparegudes a l´entorn de la figura i l´obra del que sens dubte ha estat un dels pensadors més influents del s. XX. El cineasta desembala part d´aquesta biblioteca i, a través de la tria d´un centenar de llibres, acompanyada pels textos que ha escrit ell mateix, els exposa a la biblioteca de Figueres.

Presentarà l'acte Joan Manuel Soldevilla Alberti. La mostra està coordinada perNati Vilanova i Cristina Jutge i durant l'acte s'oferirà un maridatge del Celler Espelt amb Embotits de l'Empordà.