El Departament de Cultura, a través de l'Agència Catalana de Patrimoni Cultural, posa el patrimoni i la cultura al servei de l'ensenyament amb una àmplia oferta educativa que aplega 1.065 activitats educatives al web culturaeducacio.gencat.cat. L'objectiu d'aquest portal és facilitar a docents i educadors que puguin trobar amb facilitat la proposta cultural més adequada per a l'alumnat.

El portal, que es va posar en funcionament a finals del 2014 per donar resposta a una demanda reiterada dels professionals de la docència, ha triplicat el nombre d'equipaments culturals participants fins arribar als 185 i ha duplicat la seva oferta per al curs 2016-2017. Actualment, els docents i educadors poden planificar, en un sol espai web, les sortides escolars a 94 equipaments museístics, 33 monuments i jaciments arqueològics, 30 arxius i 28 centres culturals.

Al web, educadors i estudiants també poden compartir recursos, coneixements, metodologies i estratègies pedagògiques. L'objectiu és transformar els recursos patrimonials en espais d'aprenentatge, tot situant el sector patrimonial com a generador de recursos educatius de qualitat i compartir les experiències educatives que es posin en pràctica relacionades amb el patrimoni cultural, la natura, la història, la literatura i l'art.

Pel que fa a l'oferta educativa dels equipaments patrimonials de la Generalitat, el curs 2016-2017 ofereix algunes novetats com el Programa Educatiu del Conjunt Rupestre de la Roca dels Moros de Cogul (Les Garrigues), Patrimoni Mundial de la Humanitat, adreçat tant als alumnes d'educació primària com de secundària. El programa està pensat amb un mètode d'aprenentatge que funciona en dues direccions entre el mediador o educador i l'alumne, basat en l'observació de les pintures i del món que ens envolta, i pretén introduir als alumnes i visitants com a transmissors de coneixement, respectant els seus ritmes de conversa i reflexió cultural.

Destaquen també les activitats organitzades per la seu de Girona del Museu d'Arqueologia de Catalunya: Els sons dels Galligants, adreçada als alumnes d'Educació Infantil, que podran fer un recorregut per l'interior de l'església i el claustre de Sant Pere de Galligants i Gallantí; Del Burg al monestir, los afanys de Pere Romaní, activitat pels alumnes de secundària que ofereix la possibilitat de treballar els grans temes de l'Edat Mitjana: el monestir, els oficis i els gremis, l'urbanisme i la botànica.

Precisament, fruit del desplegament de l'acord marc entre el Departament de Cultura i el d'Ensenyament, durant aquest curs escolar 2016-2017 estan previstes diverses accions de col·laboració, entre les quals destaca la Jornada Patrimoni i Escola, que tindrà lloc el pròxim 1 d'octubre al Museu d'Història de Catalunya. La Jornada que, se celebra per segon any consecutiu després de l'èxit de l'any passat, s'adreça al personal docent i als professionals del patrimoni com a eina clau d'intercanvi de coneixements entre els professionals implicats per tal de generar propostes didàctiques en el patrimoni cultural del nostre país.