El Consell d’Europa dedica la 24a edició de les Jornades Europees de Patrimoni a les persones que treballen per al coneixement, la difusió i la conservació del Patrimoni agrupades com a comunitats patrimonials. Se celebren a Catalunya des de divendres i fins diumenge sota el lema: Patrimoni de tot@s.

Un any més és l’oportunitat de descobrir el patrimoni de la comarca. La proposta del Consell Comarcal arriba amb dues activitats el cap de setmana, dedicada enguany als monestirs cistercencs. Dissabte, a les a 2/4 de 5 de la tarda, es farà una visita guiada al Monestir de Sant Feliu de Cadins (Cabanes), a càrrec de Genís Mencion. El monestir resta habitualment tancat al públic, amb la qual cosa la visita descobrirà la màgia d’un indret amb molta història: el rei Carles II de Nàpols i la seva filla, Blanca d’Anjou, van passar una nit de finals d’octubre de l’any 1295. L’endemà, Blanca s’havia de casar a Santa Maria de Vilabertran amb el rei Jaume el Just. Més tard, a les sis, se celebrarà, a l’església, un concert de la Jove Orquestra de Figueres. L’endemà, diumenge, a 2/4 de 5 de la tarda, serà el torn de visitar el Monestir de Santa Maria del Roure, Pont de Molins, a càrrec de Ferran del Campo i a les 6 hi haurà concert de la Jove Orquestra Versàtile del Casino.

Un altre municipi que se suma a les Jornades és Castelló d’Empúries. El programa, coordinat pel Museu d’Història Medieval de la Cúria-Presó inclou divendres, a les 8 del vespre a la biblioteca, la inauguració de l’exposició La fàbrica de la llet: la seva història. Del programa destaca també la conferència Espeleologia i paleontologia al complex càrstic de Lachambre (Cornellà i Rià de Conflent, als Pirineus Orientals) a càrrec del Dr. Joan Madurell, professor de l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont de la Universitat de Barcelona, dissabte (18.00 hores) a la Capella de Santa Clara.

Durant les Jornades, es podran visitar exposicions com La desmesurada vida de Ramon Llull en els 700 anys de la seva mort al Museu d’Història Medieval de la Cúria-Presó o Anima naturae i 25 anys del Festival Terra de Trobadors a l’Ecomuseu.

Roses també manté viva la seva presència a través d’actes com el de divendres, quan es farà la conferència Espais Escrits, Xarxa del Patrimoni Literari Català a càrrec d’Anna Aguiló, a les 20.00 hores, a Ca l’Anita. Dissabte, a les 11 del matí hi haurà una visita guiada al cementiri municipal a càrrec de Josep M. Barris i a les 7, una visita guiada als búnquers del castell de la Trinitat. L’endemà diumenge, al migdia, s’inclou una visita ­guiada al monestir medieval de Santa Maria.

Una projecció especial

En el marc de les Jornades, Sant Pere de Rodes oferirà un passi gratuït de la pel·lícula El Nom de la Rosa. Dissabte el públic podrà gaudir d’una vetllada especial en un escenari que sovint s’ha confós amb els de la pel·lícula, que celebra el seu 30è aniversari. A les 8 del vespre, el doctor Xavier Renedo de la Universitat de Girona, medievalista i cinèfil, explicarà les curiositats de la pel·lícula i del llibre d’Umberto Eco. L’antic refectori del monestir, edificat al segle XII, acollirà la sala de projeccions. A l’Escala, hi ha l’oportunitat d’assistir, dissabte, a la visita guiada a les muralles d’Empúries, de 2/4 de 12 a la 1 i a la Ruta Víctor Català, a les 11, diumenge.

Les activitats són gratuïtes, però cal inscripció prèvia, perquè l’aforament és limitat.