'Domus protectum' és el setè projecte cinematogràfic de Carles Román. És un treball de cinema amateur, rodat amb pocs recursos, però amb un resultat que sorprèn. Es tracta d´un curtmetratge de poc més de mitja hora de durada que combina ingredients de fantasia mitològica antiga amb un tema social tan actual com el drama dels desnonaments. L´autor i director és dibuixant de còmic, i per desconnectar sovint es posa darrera una càmera, "és una afició que tinc" i que li serveix per plasmar temes que el preocupen: "una família de l´Escala estava vivint una situació similar i volia recrear com es pot viure aquesta situació en un poble com l´Escala". El llenguatge cinematogràfic té molts punts de trobada amb el còmic", assegura Roman, "sobretot alhora de planificar i pensar la història. En aquesta ocasió he intentat fer un creuament de cinema fantàstic i social amb algunes dosis de suspens".

El curt es va estrenar fa uns mesos a l´Escala, on estan rodades les escenes, i es van fer diferents passis al CER "que van servir per recaptar fons i fer donatiu a la família". Carles Roman ha penjat ara el seu treball a la xarxa, concretament a You Tube, per donar més visibilitat a aquest treball creat per Produccions Nicinc, que ha comptat amb nombroses col·laboracions.

En aquest curtmetratge han intervingut una vintena de persones. L´Alba Ramos, que ja havia treballat anteriorment amb Carles Román, n´és la protagonista, en el paper d´Andrea, una jove de 17 anys molt afectada pel desnonament al qual està abocada la seva família. A la ficció, en Marc Alcaide fa el paper de l´Héctor, germà de l´Andrea. Per a 'Domus protectum' Carles Román n´ha estat el guionista, director i muntador. I ha abocat moltes energies també en tasques de producció. De recursos econòmics se n'ha invertit ben pocs per aquest projecte, "poc més de cent euros", però el resultat traspua emoció i el missatge arriba amb sensibilitat de forma directa a l´espectador. Roman explica que un dels fonaments del seu treball és envoltar-se de gent amb ganes d´implicar-se en el projecte desinteressadament, actors amateurs, personatges la majoria dels quals no havien fet mai d´actor. Un altre factor que li ha permès reduir al màxim els costos ha estat el fet de rodar la pel·lícula íntegrament a casa: "totes les escenes estan filmades entre l´Escala, Empúries i Montgó", remarca.

Formen part del projecte persones de totes edats i condicions: sense anar més lluny, l´ajudant de direcció ha estat el fill d´en Carles, l´Andreu, que ara té catorze anys. Fins i tot la banda sonora ha estat creada a casa del mateix director i la seva dona s´ha encarregat de crear un dels temes que es poden escoltar durant el curt.