Teatre

El FITAG bat rècords i suma 11.000 espectadors en cinc dies

Els grups Teatr Krzywa, de Polònia, i Geografia Teatral, de Xile, han estat els escollits per fer propostes de coproduccions de cara a l'edició del 2017

29.08.2016 | 15:46
Una escena de l´espectacle ´Visa´.

El Festival de Teatre Amateur de Girona ha clos la seva setzena edició amb unes xifres d'assistència excel·lents que evidencien la bona marxa del Festival. I és que enguany 11.000 persones, aproximadament, han gaudit d'algun dels quaranta espectacles programats. L'increment de públic respecte a l'edició anterior, que va tenir 10.000 espectadors, està propiciat per la bona acollida que ha tingut el FITAG als Municipis, que ha reunit prop de 1.500 espectadors. També, el bon temps dels darrers dies (molts dels espectacles es fan a l'aire lliure) i un programa que començava al matí i acabava a la matinada han rubricat una edició rodona, en la qual ha treballat, diàriament, una «família» formada per quaranta-cinc persones.
 
En total, hi han participat vint-i-cinc companyies teatrals d'onze estats diferents (l'Argentina, el Brasil, Egipte, l'Iran, Israel, Polònia, el Senegal, Ucraïna, l'Uruguai, Xile i l'Estat espanyol), i han estat 215 els participants que s'han allotjat a la demarcació. A Girona ciutat els espectacles han tingut lloc a sis escenaris diferents (La Planeta, el Teatre Municipal, el Centre Cultural La Mercè, el pati de les Magnòlies, la Casa de Cultura i el refugi antiaeri dels Jardins de la Infància), i el pati de les Magnòlies, que estava reservat a obres de companyies gironines, ha estat l'escenari amb l'assistència més alta; ha ranejat el ple absolut. Així mateix, la sala La Planeta, que ha estat l'espai que ha rebut les propostes més arriscades pel que fa a l'idioma (amb obres de companyies del Senegal, Israel, l'Iran i Egipte), ha tingut una assistència del cinquanta per cent del seu aforament.
 
L'obra més vista ha estat la coproducció de Festival Hamlet, amb prop de 1.000 espectadors repartits en cinc funcions. També va tenir un gran èxit de públic l'espectacle inaugural Revolution, de la companyia de Llançà I per què no?, que va omplir de gom a gom el Teatre Municipal i que, amb una posada en escena molt contemporània, va donar a l'acte inaugural un to reivindicatiu i social. Una de les obres que més bones crítiques ha rebut ha estat l'altra coproducció del Festival, A la deriva, que es va representar al refugi antiaeri i que va comptar amb el suport del Museu d'Història de Girona.
 
FITAG als Municipis
 
Dotze municipis han acollit enguany espectacles del FITAG (quatre més que l'any passat), de manera que s'ha assolit la xifra aproximada de 1.500 espectadors (una mitjana de 120 espectadors per municipi).
 
L'experiència no s'ha limitat només a les actuacions de les companyies als municipis, sinó que els grups locals de teatre també han acollit les companyies convidades, i s'han establert així vincles i complicitats entre ells. «Convivència, intercanvi, ponts d'amistat i exhibició teatral fora del circuits normals del territori. Aquesta és la filosofia del FITAG als Municipis», ha assenyalat el director del Festival, Martí Peraferrer, el qual també ha remarcat que «el balanç és tan positiu que tots els municipis ja han anunciat que voldran repetir de cara a la propera edició del Festival. Dotze municipis és el sostre del projecte, però no defugim el risc i l'aventura d'explorar el creixement de la proposta». A més, Peraferrer també ha destacat l'impacte internacional, positiu, en l'àmbit turístic i cultural que el Festival suposa per als pobles participants.
 
Els municipis que hi han participat són: Figueres, Sant Gregori, Puigcerdà, Palamós, la Jonquera, Sant Pere Pescador, Salt, Llançà, Vidreres, Besalú, Lloret de Mar i Maçanet de la Selva.
 
Les altres seccions del FITAG

L'èxit del FITAG s'ha estès a les altres seccions del Festival: Petit FITAG, FITAG - El Galliner, FITAG de Nits i FITAG-Cinema.

Pel que fa al Petit FITAG, la secció del Festival pensada per als més menuts i que es construeix a partir d'espectacles breus d'estils diversos, també continua creixent. L'últim dia fins i tot es va haver de reestructurar la sala per donar cabuda a més nens i més pares que volien gaudir d'aquest espai infantil.

La secció FITAG - El Galliner continua gaudint d'un públic fidel format per amics, parents i participants del Festival que volen veure la collita anual de l'esforç dels alumnes d'aquesta escola de teatre que ja compta amb vint-i-cinc anys d'història a la nostra ciutat.

Pel que fa al FITAG de Nits, ha contribuït al Festival aportant-hi l'habitual to d'humor, festa i xerinola aptes no només per als més noctàmbuls, sinó també per a tots els públics.

Quant a la secció FITAG-Cinema, enguany s'hi ha pogut veure el documental Anatomia d'un festival: FITAG, 5 dies per ser feliç, que Xavi Villanueva va enregistrar durant la passada edició del Festival.
 
FITAG, espai de trobada internacional de teatre amateur

El Festival també ha esdevingut un important punt de trobada del teatre amateur internacional. Enguany, el FITAG ha acollit l'assemblea nacional general de la confederació de teatre amateur Escenamateur, com també les reunions de treball de l'associació Corredor Latinoamericano de Teatro amb diferents companyies gironines. Aquesta associació internacional i el FITAG es proposen seguir explorant noves vies d'intercanvis que es començarien a materialitzar el 2017 i que farien visible el compromís d'aquest propòsit dins del projecte Festival de Festivals, en què el FITAG fa d'àrbitre i animador.
 
A més, el FITAG ha comptat amb la presència, durant els cinc dies del Festival, del president mundial de l'associació AITA (Associació Internacional de Teatre Amateur),  Rob van Genechten, que ha valorat molt positivament la feina feta, l'alta qualitat de tots els espectacles i la resposta de la ciutat al festival. De fet, ja s'estan plantejant col·laboracions entre el FITAG i l'AITA per a properes edicions.
 
FITAG a les xarxes socials
 
Enguany el FITAG ha estat més present que mai a les xarxes socials, amb la inauguració d'un compte a Instagram, que ha arribat a un total de 125 seguidors. A més, el Festival ha mantingut actius tant els seus comptes a Facebook i Twitter com el canal de YouTube, on es pot trobar una de les novetats d'aquesta edició: la cançó oficial del Festival, que el grup gironí Parellop va compondre expressament per a l'esdeveniment.
 
El perfil d'Instagram del Festival ha proposat dos concursos: «Un glop de FITAG» i «Moments FITAG», gràcies als quals hi ha hagut una excel·lent difusió del nou perfil, que ha ofert un espai Instagram a la Casa de Cultura de Girona. El guanyador del segon concurs es farà públic aquest divendres.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Les nostres subscripcions, s'assaboreixen
Enllaços recomanats: Premis cinema