El diputat del PSC al Congrés Marc Lamuà ha exigit aquest dimarts a l'Estat que inverteixi 500.000 euros en la rehabilitació i obertura al públic de la casa natal de Salvador Dalí, situada al número 6 del carrer Narcís Monturiol de Figueres. L'ajuntament va adquirir l'edifici fa vint anys, i el projecte per a convertir-lo en un espai cultural multisusos es remunta al 2008. Fa uns mesos, el ple municipal va sol·licitar al Ministeri de Cultura una subvenció de mig milió d'euros, que no acaba d'arribar. Davant d'això, el grup socialista presentarà diverses iniciatives parlamentàries per reclamar la implicació del govern espanyol. "Hem de pressionar perquè l'Estat se'n faci càrrec ja que s'hi va comprometre. No es pot passar la pilota a la Generalitat sense haver complert abans", ha etzibat tot ressaltant que la inversió servirà per potenciar internacionalment la capital altempordanesa.

El socialista Marc Lamuà ha visitat aquest dimarts la casa natal de Salvador Dalí acompanyat del primer tinent d'alcalde de Figueres, Pere Casellas, i tècnics de l'ajuntament, que li han explicat l'estat de conservació de l'edifici, de propietat municipal.

El diputat ha lamentat que el conveni que el consistori i el govern espanyol van signar per tirar endavant el projecte hagi quedat aturat pel context de crisi econòmica i superat per "altres prioritats". I això que la inversió de 500.000 euros a què es va comprometre l'Estat "no és exageradament gran pel rèdit que es podria treure", segons ha dit.

L'obertura al públic de l'edifici on el pintor empordanès va néixer i viure fins als sis anys pot contribuir a potenciar la marca internacional de Dalí i l'atractiu turístic de Figueres, ja que completaria el recorregut dalinià de la ciutat. Lamuà, però, ha recordat que el projecte de rehabilitació va més enllà de la vessant cultural i s'utilitzaria com a espai multiusos, amb sales d'estudi i oficines municipals d'atenció al públic.

"Seria una inversió molt ben feta. En moments com l'actual, en què cada euro compta, l'Estat s'hauria de plantejar realment aportar aquests diners", ha expressat en una atenció als mitjans. D'aquesta manera, el grup socialista al Congrés farà una pregunta parlamentària al govern espanyol per conèixer si el Ministeri accedirà a concedir la subvenció de mig milió d'euros que l'Ajuntament de Figueres va sol·licitar formalment a principis d'abril.

Paral·lelament, els socialistes treballen en la redacció d'una proposició parlamentària sobre la matèria i tractar de millorar-ne la partida econòmica per "alleugerir" l'aportació d'altres administracions, ha indicat Lamuà.

La reforma de l'edifici té un cost estimat de 2.511.000 euros. Dels quals, el consistori preveu pagar 1.473.700 euros entre 2017-2019. Per completar la inversió, a banda dels 500.000 euros reclamats a l'Estat, l'Ajuntament de Figueres també ha demanat una subvenció de 1.037.000 euros al Departament de Governació de la Generalitat en el marc de la convocatòria FEDER 2014-2020.

El pla previst de reforma contempla que l'accés a l'edifici, el punt d'informació turística i la botiga-llibreria s'ubiquin a la planta baixa, on el pare de Dalí va tenir una notaria. L'entresòl, on va néixer l'artista, seria una casa museu dedicada a la memòria familiar dels Dalí.