La revista Ressorgiment va ser creada a Buenos Aires, a l´Argentina, ara fa just cent anys. Es va publicar, en català i de forma mensual i ininterrompuda, al llarg de cinquanta-sis anys. De fet, es tracta de la revista de més durada en català publicada a l´exili. Per commemorar que enguany es compleix el centenari de la seva fundació, i dins els actes de la festa major, l´Ajuntament del Port de la Selva ha inaugurat una exposició que revisa el paper que va jugar aquesta revista catalanista i, alhora, s´homenatja Hipòlit Nadal i Mallol, únic fill predilecte del poble, artífex de la publicació i un dels fundadors, juntament amb Manuel Cairol, Francesc Colomer i Luis Arias.

La mostra, que s´instal·la en un nou espai expositiu del municipi, al carrer Major, es nodreix del material que es preserva en el fons de la biblioteca municipal. La tècnica de Cultura, Isabel Buscató, qui n´és la comissària, destaca la forta repercussió popular que va tenir la revista ja els primers anys. "Era una publicació de contingut catalanista amb tendència independentista que, en poc temps, es transformà en un referent del catalanisme i en un mitjà d´expressió dels catalans a Amèrica", explica Buscató, tot rememorant com, als sis anys de publicar-se, ja se li va fer un homenatge públic on van participar molts Casals Catalans. A l´exposició, es pot veure la il·lustració que es va fer aquell any de celebració, dibuix que van lluir totes les portades d´aquell 1922.

Defensa de la cultura i la llengua

L´exposició incideix molt en el rellevant paper jugat per Nadal. Fill d´una família de pescadors del Port i de formació sastre, va desertar el 1912 cap a Buenos Aires. Era un home amb molts interessos en el camp de la política i li agradava escriure. Per aquest motiu, ben aviat es va posar en contacte amb el Casal Català de la capital argentina. Des d´allà impulsà i dirigí, amb molta rigorositat, la revista, que sostentava els seus pilars bàsics en la defensa de la cultura i la llengua com a element vertebrador de la identitat catalana. En aquest sentit, Ressorgiment, que a Catalunya es podia llegir de forma clandestina, va deixar de publicar-se a causa de la seva edat avançada i, també, per qüestions pressupostàries.

La mostra presenta diferents portades de la revista -cada any s´encarregava el seu disseny a un il·lustrador de renom dins la comunitat catalana i es reproduïa tots els mesos- així com també part de la correspondència que mantingué amb amics seus com ara Antoni Costa. "En aquestes cartes, li explica fets de la guerra civil, com afusellaven la gent, els bombardejos que patien per part de l´aviació feixista o el drama de l´exili", comenta Buscató.