Peralada

La companyia de dansa Ailey II fascina Peralada amb els seus moviments impossibles

Els 12 ballarins d´aquesta jove formació, creada pel mític Alvin Ailey, han emocionat el públic amb coreografies contundents on la música ha jugat un paper clau

18.07.2016 | 13:46
Un moment de l´espectacle de dansa.

La companyia nord-americana Ailey II ha brillat amb llum pròpia aquesta nit al Festival de Peralada amb un espectacle ple d´energia, moviments impossibles i obres contemporànies de nova creació. En concret, aquesta ha estat la primera vegada que la reconeguda formació amb 42 anys d´història ha actuat a l´estat espanyol.

Els 12 ballarins d´aquesta jove companyia, creada pel mític Alvin Ailey, han emocionat al públic amb coreografies contundents, salts i una bona mostra d´agilitat amb un espectacle on la música - amb clares influències i arrels afroamericanes- ha tingut un paper clau. La nit ha arrencat a ritme de ´In & Out´ que des del primer moment ha fascinat pel joc de llums i la tècnica dels artistes que interpretaven els alts i baixos de la vida contemporània. Posteriorment, ha estat el torn de ´Gêmeos´, un duo tècnic i contundent que narra la relació entre dos germans, seguit de ´Something Tangible´ i, en últim lloc, l´himne de la companyia, ´Revelations´, amb coreografia del mateix Alvin Ailey, la peça de dansa moderna més vista de tota la història des que es va estrenar l´any 1960.

Oportunitat única aquest dissabte de veure una de les companyies de dansa més reconegudes del panorama internacional. Ailey II no ha defraudat i els 1.800 espectadors – un 93% d´ocupació- que omplien l´escenari del Festival de Peralada s´han quedat en un primer moment fascinats i, posteriorment, han embogit amb els moviments d´aquesta formació, composada per 12 ballarins, que mescla gèneres i estils de dansa totalment diferents a través d´unes coreografies innovadores, trencadores, de rabiosa contemporaneïtat. La nit ha finalitzat amb un bis i els espectadors aplaudint amb força i picant de peus durant uns bons minuts.

Aquesta actuació ha estat la primera gran gala de dansa d´aquesta temporada de la 30a edició del Festival de Peralada. Ailey II que mai abans havia actuat en territori espanyol, ho ha fet en aquest certamen de l´Alt Empordà oferint un repertori amb 4 coreografies sorprenents, tres d´elles de nova creació engendrades concretament l´any passat. Venia d´actuar al Grand Auditorium del Palau de Festivals i Congressos de Canes. Tal i com ha explicat el director del festival, Oriol Aguilà, portaven dos anys treballant i anant al darrere de la formació nord-americana perquè visités Peralada. "És la companyia de dansa preferida de Barack Obama, el president dels Estats Units, defensa els valors de la comunitat i cultura afroamericana, el seu objectiu és apropar la dansa a tot el públic i defensa valors com la germanor entre cultures i races diferents", explicava Aguilà. "En un món com l´actual, és una companyia que té tot el sentit", ha afegit el president.

La seva força, agilitat i talent ha captivat el públic. La nit ha arrencat a ritme de jazz i amb els canvis de llum d´´In & Out´ de Jean Emilie, actualment el coreògraf de la companyia i que prové de l´escola de Jean Emilie. La primera part ha tancat amb ´Gêmeos´, un duo tècnic i contundent acompanyat de música soul coreografiada per Jamar Roberts, membre de la companyia. La segona part ha començat amb una història d´amor i passió ´Something tangible´ del guardonat Ray Merce. I el plat fort, el més especial, s´ha guardat per al final. L´hime d´aquesta companyia, ´Revelations´, ha emocionat els assistents. Aquesta era la primera vegada que la companyia jove d´Alvin Ailey interpretava aqueta peça, l´obra de dansa moderna més vista de la història des que es va estrenar, l´any 1960. Una coreografia amb la qual l´artista ret un homenatge a la humanitat, a la tradició afroamericana i a la lluita pels drets civils als Estats Units.

En aquest sentit, Aguilà ha destacat com la companyia, al llarg de 42 anys, ha sabut fusionar l´esperit i l´energia del millor talent jove de la dansa amb la passió i visió creativa dels coreògrafs emergents més destacats. Primer de la mà de Sylvia Waters i ara sota la direcció artística de Troy Powell, Ailey II s´ha catapultat com a referent mundial sense perdre la seva identitat, apostant per ritmes forts, músiques que impacten i moviments impossibles que transmeten mil i una idees i missatges. Un cop més, aquesta nit, Ailey II ha aconseguit el seu objectiu: apropar la dansa a tot el públic.

"Espectacular, impactant"

Entre els assistents, es repetia una mateixa sensació. "Ha estat espectacular, fantàstic, immillorable", assenyalava Jacques, un veí de França que s´havia desplaçat fins a Peralada per poder veure la companyia. I és que l´actuació d´aquesta nit ha atret públic d´arreu de les comarques gironines, de Catalunya i de fora de terres catalanes com Anglaterra, Alemanya o Holanda. "Sembla com si fossin de goma", assegurava la Rosa, veïna de Barcelona. A grans tres, entre un 15 i un 20% del públic que assisteix al festival és internacional, principalment de França. La segona gran cita de la dansa serà d´aquí a pocs dies, el 29 de juliol, amb ´Roberto Bolle and friends´.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Les nostres subscripcions, s'assaboreixen
Enllaços recomanats: Premis cinema