Aquest divendres serà un dels grans moments d´aquesta edició tant especial per celebrar amb el públic i amb els artistes les tres dècades del festival, un esdeveniment estiuenc que és manté fidel als seus objectius inicials: la passió per l´òpera, la lírica i la dansa.

Fa tres dècades, la família Suqué - Mateu va organitzar la primera edició d´un festival que any rere any ha anat creixent i consolidant-se com a un dels festivals d´estiu més importants d´Europa amb l´òpera, la lírica i la dansa com a referents i com a segell d´identitat i de qualitat.

El Festival de Peralada i l´Empordà també han anat consolidant una estreta relació amb un interès comú: l´aposta pel turisme cultural. El Festival de Peralada s´organitza i es finança des de la iniciativa privada.

L´Auditori del Parc de Castell posarà la guinda a aquests 30 anys de festival aplegant en un mateix escenari, grans veus de la lírica internacional com són Sondra Radvanovsky, Eva-Maria Westbroek, Marcelo Álvarez, Carlos Álvarez i Ambrogio Maestri.

El programa que oferiran estarà integrat per algunes de les millors i més representatives àries i duos d´òpera de compositors com Rossini, Verdi, Massenet, Puccini o Giordano. En aquesta ocasió tan especial, aquests grans artistes estaran acompanyats per l´Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC), un conjunt molt vinculat al Festival des dels seus inicis. Aquesta vegada estaran dirigits pel mestre Daniele Rustioni.

Coincidint ambel 30è aniversari, el baríton malagueny, Carlos Álvarez, ha parlat de la seva relació amb el festival explicant que " la meva relació amb Peralada és fonamentalment d´exigència professional envers una família que està al darrera donant suport constantment... es converteix en una oportunitat que s´ha de mantenir i fomentar". Álvarez ha afegit que " amb els pas dels anys s´ha consolidat una relació afectiva amb vincles molts estrets que fan que cada vegada que em conviden a participar en el festival estigui disposat a acceptar el repte, perquè és un repte que Peralada et cridi".

Per la seva banda, la soprano Sondra Radvanovsky, ha explicat que el Festival de Peralada és el festival de les seves primeres vegades " és una relació molt especial, on he fet moltes coses per primera vegada. Vaig cantar el duet de Norma per primera vegada, vaig cantar el meu primer Norma d´escenari, a l´església del Carme vaig fer el meu primer recital en solitari... Peralada és el festival de les meves primeres vegades i l´estimo i l´aprecio per donar-me aquestes oportunitats". Sondra Radvanovsky ha assegurat que han d´existir més festivals com el de Peralada on es fan coses úniques en música, art i dansa. La soprano ha destacat que a Peralada se sent estimada " i això fa que canti molt millor. A Peralada sóc part d´una família i això per a mi és molt important. Crec que el públic també ho sent així... es crea una atmosfera molt especial".

La idea i el concepte artístic de la gala sorgeix del mateix festival i té Albert Estany com a director d´escena. Àngel Llàcer serà el conductor de la gala.

Tradició lírica del Festival

El programa escollit per a aquesta gala del 30è aniversari segueix la tradició lírica del festival i s´ha dissenyat perquè sigui d´alt voltatge emocional ja que els artistes convidats, a més de cantants més que consagrats, són també experts en l´art de donar sentit teatral als seus personatges.

La Gala Lírica del 30è aniversari és un proposta carregada de fidelitats. Fidelitat amb els artistes, la majoria ja havien actuat en d´altres edicions del Festival. L´excepció és Ambrogio Maestri que debuta a Peralada, igual que el director musical de la gala, Daniele Rustioni.

Fidelitat amb el públic de Peralada i amb el programa amb la presència de compositors com Verdi, Rossini o Puccini. Serà una nit de celebració que incorporarà al programa peces com l´obertura Sois immobile, de Rossini, Signore, v´assista il cielo!, de Verdi, Vissi d´arte, de Puccini o una peça d´autor que mai s´ha interpretat al festival: Ah! Tout est bien fini...Ô Souverian... de Massenet.