L'aclamat pianista Lang Lang ha pujat aquest dijous a la nit el teló de la 30a edició del Festival de Peralada, que al seu torn ha donat el tret de sortida a les cites musicals estiuenques de la Costa Brava. Amb les entrades exhaurides des de fa setmanes, el músic xinès ha desplegat sobre l'escenari el programa de la seva gira mundial 'Lang Lang in Paris' en la seva primera actuació a l'escenari empordanès. A diferència d'altres recitals, l'intèrpret ha aparcat la música de Bach i ha donat protagonisme absolut a 'Les estacions' de Txaikovski i 'Els quatre scherzos' de Chopin. En el temps dels bisos, ha sorprès el públic amb peces d'autors com Manuel Ponce i Ernesto Lecuona i 'La marxa turca' de Mozart. Lang Lang ha animat els més joves a tocar algun instrument perquè "la música ajuda a obrir el cor i uneix el món".

Per primera vegada, Lang Lang ha trepitjat Peralada, i ho ha fet ni més ni menys que en l'obertura de la 30a edició del mític festival, un dels decans de la Costa Brava. El reputat pianista xinès ha desgranat el seu darrer àlbum, 'Lang Lang in Paris', enregistrat el 22 de juny de l'any passat al Saló dels Miralls del Palau de Versalles de la capital francesa. En la seva actuació sobre l'escenari empordanès, l'artista xinès ha obviat Bach -que acostuma a ser part ineludible en els concerts de gira que té en marxa- i s'ha centrat en la "bellesa" de Txaikovski i l'"emoció" de Chopin, en paraules seves.

Lang Lang sedueix el públic del 30è Festival Castell de Peralada

Lang Lang sedueix el públic del 30è Festival Castell de Peralada

Minuts abans del recital, en declaracions a l'ACN, el músic prometia "sorpreses" per al públic català. I no ha defraudat. Lang Lang s'ha decantat per interpretar, en el temps dels bisos, 'El intermedio' de Manuel Ponce, 'Y la negra bailaba' d'Ernesto Lecuona i 'La marxa turca' de Mozart. Els 1.700 assistents han respost desfent-se en aplaudiments.

Estímul per als joves talents

Lang Lang va començar a tocar el piano als dos anys, va debutar dalt d'un escenari als cinc anys. La nit prèvia a l'actuació era un nus de nervis i li va costar aclucar l'ull, segons ha admès. Ara, convertit en una estrella de talla internacional, anima els més menuts a perseguir els seus "somnis" amb perseverança i endinsar-se en el món de la música. "Els nens i joves han d'aprendre a tocar algun instrument perquè ajuda a obrir el cor i a unir el món. Si teniu temps feu-ho. I si pot ser el piano, millor", ha exclamat entre riures. Amb aquesta vocació, va crear la Lang Lang Foundation, que anualment selecciona entre 300 aspirants d'arreu del món un grup reduït de menors per donar-los classes magistrals de piano.

Lang Lang anima els joves des de Peralada

Lang Lang anima els joves des de Peralada

Afició al futbol i obsequi de Neymar

A més de la seva passió per la música, l'artista ha declarat ser un gran aficionat al futbol. Durant la seva estada a Peralada ha lluït una samarreta obsequi del jugador blaugrana Neymar, amb qui va compartir jornada esportiva a casa de l'astre brasiler fa tres mesos. Així mateix, ha dit ser un enamorat de l'entorn català i de la ciutat de Barcelona, que ha visitat en nombroses ocasions. A tall d'anècdota, ha assenyalat que s'ha trobat amb una companyia sorprenent en terres empordanesos: uns ocells que li han fet de coristes durant les sessions d'assaig.

30a edició del Festival Castell de Peralada

L'actuació de Lang Lang ha donat el tret de sortida a una edició especial del Festival Castell de Peralada, que programarà un total de 24 espectacles de dansa, teatre, òpera i música pop. La lírica serà un cop més la protagonista, enguany amb fins a set propostes. La producció operística que el certamen presenta cada edició és enguany el ´Turandot´ de Puccini, amb direcció escènica de Mario Gas.

També hi haurà una proposta coral de celebració: una gala lírica, el 15 de juliol, en què participaran les sopranos Sondra Radvanovskyi Eva-María Westbroek, els baríton Carlos Álvarez i Leo Nucci, el teneor Marcelo Álvarez i el baix Ruggero Raimondi, també encarregat de la direcció escènica. L´OBC serà l´orquestra que els acompanyi, i Daniele Rustioni, el director musical de la vetllada.

Amb concerts exclusius i en dates posteriors actuaran successivament la soprano Olga Peretyatko, la mezzo soprano Anita Rachvelishvili, el tenor Bryan Hymel i el contratenor Xavier Sabata. El programa líric es completa amb una nit dedicada a Monteverdi al Claustre del Carme, batejada amb el nom de ´Combattimento´, inspirat en l´obra del compositor ´Il combattimento di Tancredi e Clorinda´, que es farà l'1 d'agost.

Peralada ha programat enguany dos espectacles de dansa. El primer, a càrrec de la companyia internacional Ailey II, coneguda per fusionar l´esperit i l´energia dels millors joves talents de la dansa amb la passió i visió creativa dels coreògrafs emergents, que debutarà a l´Estat Espanyol. D´altra banda, Roberto Bolle, un dels grans noms de la dansa clàssica en l´actualitat, oferirà un espectacle amb alguns dels millors ballarins procedents de ballets com el de La Scala de Milà, Zurich Ballet, Ducth National Ballet d´Amsterdam i Semperoper Ballet de Dresden.

L´espai reservat a la música moderna està encapçalat pels cantants Seal i Diana Krall, dos noms que el festival ja havia avançat anteriorment. Aquest divendres s´han confirmat també les actuacions de The Original Blues Brothers Band, Simply Red, l´orquestra nord americana Pink Martini, i els clàssics espanyols La Unión i el retrobament del projecte ´El gusto es nuestro´ (amb Serrat, Miguel Ríos, Ana Belén i Víctor Manuel), especial ´20 años´.

El programa ´Paral·lels´ del festival inclou actuacions de Tortell Poltrona, el duet format per Alfonso Vilallonga i Marco Mezquida, l´espectacle conjunt d´Alberto Demestres i Albert Guinovart, i la lectura dramatitzada del Quixot amb Josep Maria Pou, Camilo García, Maife Gil, Carles Canut i Miquel Pujadó.