El filòsof Alexandre Deulofeu i el periodista Jaume Miravitlles són figuerencs que van aconseguir anar més enllà i deixar petja. Ara, dos llibres aprofundeixen en els personatges i la seva obra i, justament, ambdós es presenten aquest divendres al vespre a Figueres i al Port de la Selva.

El volum més recent és 'Jaume Miravitlles i Navarra. Els anys de joventut (1906-1939)'. Onzè volum de la col·lecció Juncària, ha anat a càrrec de l’historiador Ramon Batalla qui va guanyar la Beca de Recera Ciutat de Figueres 2003. Aquesta és la seva tesi doctoral finalitzada el 2010 i ara revisada i millorada. Segons explica l’historiador Pere Gabriel en el pròleg del llibre, aquest llibre “crida a convertir-se en un clàssic i de referència per entendre una personalitat vasta i plena de cares i revolts d’un autor, un intel·lectual i un polític, un gran personatge que ningú pot ignorar si pretén entendre la història catalana del segle XX”. En aquest cas, cal no oblidar que Miravitlles esdevingué el comissari de Propaganda de la Generalitat republicana durant els anys de la guerra civil. Serà el també historiador figuerenc Enric Pujol qui presentarà el volum divendres al Museu del Joguet.

El segon llibre que es presenta, també divendres i concretament a la Vall de Santa Creu del Port de la Selva, el centra l’obra d’Alexandre Deulofeu. El també filòsof figuerenc Max Pérez ha analitzat, de forma acadèmica, cinc temes tractats per Deulofeu, personatge que sempre l’ha apassionat i que ha esdevingut “el meu guia secret”. “Vaig abordar Deulofeu com qualsevol altre autor de la història del pensament, el vaig estudiar sense prejudicis”, ha explicat Pérez.