Una trentena de dibuixos extrets del llibre 'Les fogueres del Pertús, diari de l'evacuació de Catalunya', d´Àlvar d´Orriols, integren una exposició que es podrà veure a partir d´aquest dissabte a les 12 del migdia, al Museu de l´Exili de la Jonquera. A l´acte d´inauguració hi assistirà la filla d´Orriols, Mercedes, el seu nét, Didier Damestoy d´Orriols, i l´alcaldessa de la Jonquera, Sònia Martínez.

De l´exposició, comissariada per Carles B. Gorbs i batejada com a 'Les fogueres del Pertús. Il·lustracions d'un exili', cal destacar que juntament amb aquests dibuixos, que van ser realitzats per Orriols mentre vivia el llarg i difícil camí de l´exili, es pot veure documentació original vinculada a la vida i l´obra de l´autor. Els dibuixos, documentats i explicats, volen mostrar d´una manera gràfica què va significar la guerra.

L´exposició, que es podrà veure fins al 4 de setembre, té dues finalitats: reivindicar i ressaltar la figura d´Àlvar d´Orriols com una persona il·lustre d´una gran popularitat i reconeixement als anys trenta com escriptor, músic i dramaturg, a més de la seva implicació amb la democràcia, la justícia social i la cultura catalana. Després de l´exili, Orriols (que per cert parlava set idiomes) va caure a l´oblit. L´altra finalitat és la de col·laborar amb la recuperació de la memòria històrica i recordar, ara que es compleix el 75è aniversari, què i com va ser l´exili.