El CaixaForum Girona dedica una exposició als dibuixos de Sorolla per donar a conèixer una faceta poc coneguda de l'artista valencià com és la d'un dibuixant extraordinari. 'Sorolla. Apunts a la sorra', que es podrà visitar fins al 2 d'octubre, permet veure el procés creatiu d'un artista que utilitzava els esbossos per familiaritzar-se amb els gestos dels personatges, com ara pescadors, i que estava obsessionat en captar la llum d'un moment determinat, segons ha explicat la comissària de la mostra, Consuelo Luca de Tena. L'exposició està formada per 123 obres entre dibuixos, mostres de color i olis sobre tela, i ja s'ha pogut veure a Lleida on ha tingut 19.000 visitants. És l'exposició més completa que s'ha dedicat mai a aquest aspecte de la seva obra. Es tracta d'un projecte conjunt entre la Fundació Museu Sorolla de Madrid i l'Obra Social 'la Caixa'.

Bona part de les peces exposades no s'havien vist fins ara i han estat seleccionades d'un fons de més de 5.000 dibuixos que la Fundació Museu Sorolla de Madrid conserva del pintor. De fet, va ser durant la catalogació dels dibuixos quan els responsables del museu van comprendre que permetien donar a conèixer el seu procés creatiu que encara era molt desconegut i que valia la pena recollir-los en una exposició.

La mostra contraposa dibuixos i notes de color amb alguns dels olis més coneguts de Joaquín Sorolla (1863-1923), permetent així una aproximació diferent a la seva pintura de totes les èpoques. Segons explica la comissària, Consuelo Luca de Tena, era un pintor que treballava sempre a l'aire lliure per poder copsar la llum del paisatge que volia pintar i hi retornava encara que el procés creatiu ja hagués començat a l'estudi. I si això volia dir passar-se vuit hores a ple sol a la platja, ho feia. "Sorolla posava l'ombrel·la al quadre i allà aguantava totes les hores que fes falta mentre la llum ho permetés i aquest ple sol es el que li dóna el punt d'originalitat que el diferencia d'altres artistes que també han pintat el mar", detalla Luca de Tena.

El mar com a font d'inspiració

La platja i el mar són una important font d'inspiració de l'artista valencià presents en els cinc apartats de l'exposició -el treball al mar, barques i bous, dones al mar, elegants a la platja i l'alegria de l'aigua-. Aquest últim és el que millor exemplifica el record d'infantesa que li va quedar com a un espai de gaudi i que l'artista va dedicar amb algunes de les seves obres com 'El nen de la barqueta' o 'Nen jugant a la platja de València' que es poden veure ara.

Els dibuixos que feia formaven part del procés creatiu d'un artista "impacient" que fugia d'un excés en l'acabat de les obres perquè no volia que perdessin la frescor. "Sempre perseguia un moment específic de la llum, que és fugaç i que cal captar-ho molt ràpid", afirma Luca de Tena. A través dels esbossos i les notes de color, Sorolla intentava "familiaritzar-se" amb els gestos dels personatges i potser al final de tot ni apareixien a l'obra però l'artista ja ho havia interioritzat.

Els paisatges plasmats a 'Sorolla. Apunts a la sorra' són de València i el País Basc on feia escapades sempre que podia. Aquest últim indret va permetre "enriquir" la seva obra, segons la comissària, perquè li va aportar llum nova i altres colors.

La mostra es podrà veure al CaixaForum Girona des del 23 de juny fins al 2 d'octubre d'enguany i després anirà a Tarragona. Anteriorment ja s'havia exposat a Madrid i a Lleida.