La productora empordanesa Jopergon està preparant la pel·lícula documental 'La pemba torna a Goli' en coproducció amb TV3. La pel·lícula narra la peripècia d'una xerpa al cor de l'Himàlaia, la Pemba, que fa nou anys que viu a Taradell, a la comarca d'Osona. Ella serà la protagonista d'un viatge de retorn, de retrobament fins al seu poble natal, Goli, situat a la falda de l'Everest, a quatre dies a peu de la carretera més próxima i sense electricitat, ni aigua corrent, "totalment desconnectat del progrés", ha explicat el director del film Josep Pérez.

"Aquest film presenta a Pemba com un exemple de superació per a aquelles persones que arribem a Europa buscant un futur millor" destaca Pérez "però també vol fer un retrat d'un dels llocs més recòndits del planeta, a través de deu personatges del poble", que són claus per definir la vida alla: el mestre, el bruixot,la granjera, el monjo o el guia de muntanya aportaran entre d'altres la seva visió d'un món allunyat de la civilització. La Pemba que va marxar el 2006 del seu país, ha explicat que està encantada amb el projecte que li permetrà visitar després de 18 anys el seu poble natal.

La presentació del projecte que s'ha fet aquest dilluns al Museu del Joguet de Figueres ha coincidit amb el tret de sortida d'una campanya de micromecenatge a través del portal Verkami, que es perllongarà fins al 15 de juliol amb la intenció d'aconseguir 5.750 euros. L'audiovisual compta amb la coproducció de TV3 i diverses aportacions públiques i privades, però enacara necessita ampliar el finançament per arribar als 50.000 euros de pressupost que té el projecte.

L'enllaç per accedir a la campanya és http://vkm.is/pemba on es pot trobar tota la informació sobre el projecte així com vídeos i imatges i els dos missatges que alpinistes d'èlit com Ferran Latorre i Conrad Blanch han enregistrat per donar suport al projecte.

La pel·lícula que serà emesa en un dels programes de TV3 dedicats al documental 'Sense ficció' o 'El Documental' es començarà a rodar a la tardor i estarà enllestit a finals d'any o principi del 2017.

El guionista, productor i director del projecte és Josep Pérez. Fa deu anys havia viatjat a la regió de Solokumbu i el projecte de mostrar aquest paradís perdu havia quedat en el calaix fin sara. L'acompanyen en aquest repte Roger Lleixà, com a director de fotografia, fotoperiodista habitual en mitjans con 'National Geographic', 'La Vanguardia', 'Setmanari de l'At Empordà' o 'Diari de Girona' i actualment proveeix de continguts al canal de Vídeo de 'La Vanguardia'. José Luís Melero serà l'enginyer de postproducció. Ha treballat en desenes de produccions nacionals i internacionals, des dels estudis de Music Lan i Santi Escura serà l'autor de la banda sonora.