Les fotografies antigues són un testimoni d´un temps passat i perdut. Alhora, però, esdevenen un document històric excepcional per conèixer millor d´on venim. A Roses ho tenen molt clar i, des de fa mesos, treballen per recollir imatges que els veïns conserven en els seus àlbums familiars. L´objectiu, explica el tècnic Toni Martínez, coordinador de la proposta, és organitzar, a mitjà termini, una exposició amb una selecció del material.

Aquesta iniciativa va engegar-se arran de la gran acollida, amb més de vint mil usuaris, que va tenir una pàgina oberta al Facebook on es penjaven imatges antigues. Això va portar a fer una crida entre els veïns per buscar col·laboradors. La resposta ha estat, fins ara, molt bona i s´ha gestat un grup de treball, de set o vuit persones, que es troben regularment cada mes per debatre al voltant de les imatges. "Aquest és un projecte obert", reconeix Martínez.

En aquestes trobades, que encara continuen, primer, ha calgut seleccionar el material. "Al principi tot era molt caòtic, el més problemàtic era acotar-ho", reconeix el tècnic. El següent pas és ara crear el discurs de la futura exposició. "Jugar amb escenificacions de seqüències, posar ordre", explica Martínez.

Les fotografies recuperades són, principalment, de temàtica familiar. La idea era allunyar-se del tema postal "que ja està molt vist i endinsar-nos en aquelles fotografies que es conserven amagades en els calaixos". "Ens interessen les fotos on es veu una parella a Canyelles i, al darrere, el paisatge amb un edifici en construcció", comenta Martínez per a qui és molt interessant aquest testimoni sobre la transformació de Roses.

Digitalitzar el material gràfic

Totes aquestes fotografies que els veïns de Roses han portat, i que poden seguir oferint a l´Ajuntament, es digitalitzaran de forma gratuïta i es conservaran a l´arxiu municipal. D´aquesta manera, l´equipament cultural i municipal disposarà d´una còpia que tothom qui vulgui podrà consultar lliurement.