El músic gironí Xaiver Cugat arribarà aquest divendres a la gran pantalla a través del documental ´Sexo, maracas y chihuahuas´, un film dirigit per Diego Mas Trelles i produït per Albert Solé per reivindicar la figura de Xavier Cugat (Girona, 1900). El músic és l´únic de l'Estat amb quatre estrelles al passeig de la Fama del Hollywood Boulevard i, malgrat ser un dels "grans", el director de la cinta ha assegurat que és "absolutament desconegut" per la gent jove. "La idea del documental és portar-lo de nou a la vida perquè la gent el conegui", ha afegit. La pel·lícula combina imatges d´arxiu i entrevistes actuals a testimonis i gent que va conèixer Cugat, com Isabel Coixet, Javier Gurruchaga o Chucho Valdés.

El documental narra de forma no lineal la biografia de Cugat centrant-se, sobretot, en la vida professional del músic. "El més important era reivindicar a Cugat i mostrar la seva vida professional, la importància que va tenir per al desenvolupament de la música i la influència de la música llatina a partir dels Estats Units", ha explicat Mas. Alhora, però, també volien abordar la seva dimensió humana, tant en la "decadència" dels seus últims anys com en tot el seu inici.

La cinta també aborda les zones "més obscures" del personatge, no només en la seva afició "desmesurada" per les dones i l'"agitada" vida sinó també les seves relacions amb la màfia. "Calia mostrar-lo amb tota la seva integritat", ha afegit.

Amb una combinació d´imatges d´arxiu i entrevistes actuals, el documental presenta al músic gironí durant tota l´època d´esplendor i se centra en els anys daurats als estudis de Hollywood. La producció, que va començar fa un any i mig, ha estat un "gran repte", ha assenyalat el productor del documental, Albert Solé. "És una pel·lícula feta d´arxius complicadíssims i aconseguir els drets d´imatges de Hollywood i els drets de les moltíssimes cançons històriques que hi surten té una dificultat afegida", ha explicat Solé.

Diego Mas ha assenyalat que recórrer a aquests arxius, tant d´imatge com de so, implicava reivindicar a Cugat perquè se´l pot veure a ell en un període de noranta anys. "La majoria dels arxius estaven fora de l´Estat i fou molt complicat localitzar-los, a més hi havia una infinitat d´arxius", ha assenyalat Mas. "Hi van haver sorpreses molt maques com, per exemple, la invitació a un dels seus casaments però també hi van haver sorpreses negatives com arxius que els propietaris no volien vendre o eren infinitament cars", ha afegit.

Xavier Cugat i Mingall fou un músic català i un dels principals difusors de la música llatina als Estats Units. Cugat va participar en més de cinquanta pel·lícules, desenes de discos i nombroses actuacions a la televisió i la ràdio. A més, va ser el director del primer curtmetratge sonor de la història, fet que, com ha assegurat Mas, "ja li val un lloc en la història del cine, però no sols en el cine espanyol i català sinó en l´internacional". Amb la seva orquestra, Cugat va ascendir fins al lloc més alt de la indústria cinematogràfica i, amb les seves maraques, va conquistar a nombroses dones i a algunes de les estrelles més famoses del cinema.