L'Escala ha inaugurat, amb nombrós públic, l´exposició temporal '60 anys sense l´Avi Xaxu', la segona activitat que l´Agrupació Sardanista Escalenca ha organitzat per enguany, amb motiu del 60è aniversari de la mort del compositor escalenc més conegut, en Josep Vicens i Juli (1870-1956). "Amb aquesta mostra històrica es repassa el llegat del compositor escalenc des de la seva mort ara fa 60 anys fins als nostres dies", afirma Jordi Gallegos i Córdoba, president de l´entitat sardanista.

"A través de diferents tipus de documents, com ara textos, fotografies, retalls de premsa, cartells i programes de mà, objectes, partitures, etc., la mostra posa de relleu l´esforç que s´ha fet, des de diversos àmbits, no sols estrictament el sardanista i musical, per a preservar la memòria del Xaxu", manifesta Jordi Gallegos. El repàs curiosament s´inicia el mateix dia del seu traspàs (dimecres 18 d´abril de 1956) i s´estructura en diferents apartats, des de la mateixa mort i el cost de l´enterrament, passant per les reaccions de la premsa, els amics i familiars, els actes d´homenatge i reivindicació per a un reconeixement públic, la inspiració generada a poetes i músics, i fins les places, carrers, monuments i associacions que porten el seu nom.

L´exposició que es va obrir divendres passat és gratuïta i està ubicada a la sala d´actes de l´Ajuntament de l´Escala. Es pot visitar fins el diumenge 5 de juny (diada del 41è Aplec de la Sardana de l´Escala) de dimarts a divendres, de 2/4 de 6 de la tarda a 9 del vespre (de 17:30 a 21h); dissabtes d´11 del matí a 2 del migdia (d´11 a 14h) i de 2/4 de 6 de la tarda a 9 del vespre (de 17:30 a 21h); els diumenges d´11 del matí a 2 del migdia (d´11 a 14h) i, excepcionalment, el diumenge 5 de juny, jorn de l´Aplec, d´11 del matí a 2 del migdia (d´11 a 14h) i de 5 de la tarda a 2/4 de 9 del vespre (de 17 a 20:30h).

Presentació de llibre

Si bé la inauguració de l´exposició ha estat el primer dels actes previs de l´Aplec de l´Escala, el següent es durà a terme aquest proper divendres 27 de maig: la presentació del llibre "Històries de músics", escrit pel músic i compositor Antoni Mas i Bou, que ha recopilat moltes dades curioses i anècdotes reals del món dels músics de cobla orquestra. L´acte, que comptarà amb la presència d´Àngel Madrià (director de l´editorial impressora), serà presentat i introduït per Jordi Gallegos, president de l´entitat sardanista escalenca i, en tant que historiador, autor del llibre L´Escala des de l´empostissat. Història de La Principal de l´Escala i les altres cobles locals (publicat el 2008), però també comptarà amb Antoni Mas, que oferirà una presentació molt especial i plena de sorpreses. L´acte es durà a terme a la sala d´actes de l´Ajuntament de l´Escala a 2/4 de 8 del vespre (19:30 h).

La resta d´actes del 41è Aplec de la Sardana de l´Escala s´esdevindran el primer cap de setmana de juny, amb un especial èmfasi a la tarda vespre del dissabte 4 de juny, quan destacaran els actes (actuacions de coral, esbart, cobla i orquestra) per a recordar a Josep Vicens Xaxu, prèvia de la pròpia jornada de l´aplec el diumenge 5 de juny.