Àmplia i variada oferta la de la 12a edició de la Nit dels Museus a Catalunya, l'acte central que s'organitza amb motiu del Dia Internacional dels Museus (DIM 2016) a partir d'una iniciativa del Consell d'Europa. Durant aquesta nit, diversos museus de Catalunya obriran les portes fins més enllà de la mitjanit amb diverses propostes de caràcter lúdic i cultural. Catalunya compta actualment amb 114 museus que es tradueixen, sumats a les seves extensions, en 225 equipaments museístics, i 389 col·leccions obertes al públic i de temàtica molt diversa: des de l'art fins a l'arqueologia passant per la història, la literatura, l'etnologia, el disseny o el cinema. Una de les novetats d'aquesta edició és que patrimoni.gencat ha creat un espai virtual perquè tots els usuaris tinguin al seu abast, sigui a través de l'ordinador o a través d'un dispositiu mòbil, la programació completa del DIM 2016.

A Barcelona i la seva àrea metropolitana -a municipis com l'Hospitalet de Llobregat, Sant Adrià del Besòs, Cornellà de Llobregat, Badalona, Santa Coloma de Gramenet o Esplugues de Llobregat,- obriran les seves portes un total de 83 espais. Als diferents museus, que romandran oberts des de les set del vespre i fins la una de la matinada, es podran visitar més de 60 exposicions temporals i permanents.

Fàbriques creatives i històriques i joies de segells

Entre les novetats d'aquest any hi ha la col·laboració de les Fàbriques de Creació de Barcelona amb la iniciativa 'Creació & Museus'. En aquest projecte hi col·laboren les anomenades 'Fàbriques de creació', i consisteix en la vinculació d'un d'aquests espais amb un museu consagrat. L'objectiu és crear, des de les diferents disciplines, una producció artística relacionada amb la temàtica del museu o amb l'espai patrimonial concret. Algunes de les fàbriques creatives que prenen part del projecte són 'La Escocesa'; l'Ateneu Popular Nou Barris; el Graner; La Central del Circ; Fabra i Coats; Hangar; la Sala Beckett; La Caldera; La Seca Espai Brossa, i la Nau Ivanow.

D'altra banda, els amants de la filatèlia recordaran amb afecte aquesta edició de la Nit dels Museus 2016. El motiu és que coincideix amb la presentació al públic de la col·lecció filatèlica Ramon Marull, fruit dels minuciosos treballs de documentació i fotografiat dels 65.000 timbres de la fastuosa col·lecció, que es pot veure en línia. El Gabinet Postal presenta 'Estigues atent al segell', proposta en què sis museus de Barcelona acullen reproduccions en gran format d'algunes de les joies d'aquesta recull filatèlic.

Noves incorporacions

En aquesta edició, s'afegeixen també enguany a Barcelona la Fundació Mies van der Rohe; la Fundació Ramón Pla Armengol; el Palau Güell, i el Conducte d'Aigües del Museu de Badalona. A més, es reincorporen el Jardí Botànic, el Museu Etnològic de Barcelona i The Gaudí Exhibition Center-Museu Diocesà de Barcelona.

La Nit dels Museus és una iniciativa del Consell d'Europa en la qual participen més de quatre mil museus de quaranta països diferents. La primera Nit dels Museus a Barcelona es va fer l'any 2008 i hi van participar vint-i-un centres, assolint 53.000 visitants. Des d'aleshores, la iniciativa ha anat afegint gradualment més museus i ha experimentat un creixement exponencial en el nombre de visitants fins arribar als 147.694 l'any 2015.

Rutes museístiques de punta a punta de la ciutat

Per poder gaudir de la Nit dels Museus 2016 a la capital catalana amb total comoditat, s'han habilitat com en els darrers anys, rutes per sis zones geogràfiques diferents que agrupen els museus per la proximitat geogràfica i pels enllaços a través del transport públic. Així, els visitants podran anar des del port de Barcelona al Tibidabo i del Besòs al Llobregat per veure les activitats que s'han programat entre els 83 centres que participen en l'esdeveniment.

La UGT denuncia la precarietat laboral dels treballadors dels Museus

Aquesta nit, coincidint amb La Nit dels Museus, membres de la Plataforma de la Cultura de la UGT repartiran als visitants dels principals museus de Barcelona fulls informatius on es denuncia precarietat laboral que pateixen els treballadors que es dediquen a la difusió, mediació, serveis d'educació i atenció al públic en centres culturals i patrimonials de Barcelona i la resta del país.

En un comunicat, aquest sindicat ha denunciat que "molts d'aquests empleats que atenen al públic a museus com el MACBA, el MNAC, el Museu Marès, el Museu d'Història de Barcelona o el Museu Picasso tenen un sou mitjà de cinc euros bruts l'hora, contracte d'obra i servei, pateixen canvis freqüents d'horari i estan subcontractats per empreses privades sense cap garantia de subrogació quan una altra n'assumeix el servei". Davant d'aquesta situació, el sindicat ha exigit a l'administració i a les empreses que gestionen aquests serveis "la dignificació i professionalització del sector, a través d'un Conveni de la Cultura i un Codi de Bones Pràctiques específic en la contractació dels serveis externs".

Nit dels Museus a Lleida

La ciutat de Lleida participa per novè any consecutiu en la Nit dels Museus. Un dels nous equipaments que se suma aquest any és el Castell dels Templers de Gardeny, que oferirà una visita guiada nocturna -entre dos quarts de nou i dos quarts d'onze de la nit-, que permetrà descobrir la comunitat de monjos guerrers que van viure a la Comanda Templera de Gardeny, un dels principals centres de decisió de la Corona d’Aragó.

Al CaixaForum Lleida es podrà visitar l’exposició 'Gènesi, Sebastião Salgado', un projecte en el qual el fotògraf brasiler cerca els orígens del món i del planeta després de realitzar 32 viatges en 8 anys a indrets remots. Un recorregut de 100 fotografies en blanc i negre que aquest dissabte comptarà amb visites comentades al públic i un taller a la tarda per a tota la família.

Una oferta ben diferent és el del Roda Roda. Museu de l’Automoció de Lleida que estarà obert de franc al públic, el qual podrà descobrint l'extensa col·lecció d’automòbils, motocicletes, motors, reproduccions a escala i altres peces que formen part de la col·lecció.

D'altra banda, al Museu de Lleida obrirà les portes a la seva col·lecció permanent però també a la de l'exposició 'La fortalesa dels Vilars d’Arbeca. Terra, aigua i poder en el món iber', que repassa 30 anys de treballs arqueològics a la fortalesa ibèrica dels Vilars d’Arbeca i que mostra l'evolució del poblat al llarg de 500 anys d'història a través de tres elements fonamentals: la terra, l’aigua i el poder. En el marc d'aquesta mostra, se celebra una 'Nit ibèrica' amb degustacions de diferents productes. A més, els visitants podran fer-se fotografies vestits amb la roba que es portava a l'època i també podran participar en tallers de perruqueria i maquillatge. La Fundació Sorigué, el Museu d’Art Jaume Morera i el Museu de l’Aigua són altres equipaments que participen a la Nit dels Museus a Lleida.

Nit museística a les comarques gironines

Amb l'objectiu de "fer viure petites experiències molt especials", CaixaForum Girona i Gironamuseus -que aplega el Museu d'Arqueologia, el Museu d'Art de Girona, el Museu del Cinema, el Museu d'Història de Girona, Casa Masó i el Museu d'Història dels Museus-, obriran en el seu horari habitual i seran gratuïts des de les sis de la tard fins les dotze de la nit i també hi haurà diferents espectacles.

Més enllà de la ciutat de Girona, el Museu del Suro de Palafrugell organitza aquests dies diversos actes. Aquest dissabte a la nit s'ofereix una proposta singular amb l'actuació, a partir de els onze de la nit, dels discjòqueis locals Deadly Jungle & Kevin Grande amb la col·laboració d'Educadors de Carrer Palafrugell. Una vetllada musical a ritme de Reggae, Dub, Jungle, Tropical House i Chillmusic, acompanyada de la degustació d’un còctel per als visitants.

El Museu, el Centre d'Interpretació del Dipòsit Modernista de Can Mario i la Torre de Guaita de Sant Sebastià de la Guarda estaran oberts també gratuïtament, i diumenge es realitza al museu surer la visita guiada 'Més de dos segles fent taps' a través de la qual es podrà descobrir "l'esplendorós" passat històric d'una fàbrica líder en exportació de suro a l’Espanya del 1900.

Per la seva banda, els Amics del Museu de Sant Feliu de Guíxols no han deixat escapar la cita d'enguany organitzant jornades de portes obertes a la Caseta del Salvament i Niu d'Ametralladores, que es podrà visitar fins diumenge a les dues de la tarda. Dissabte a la tarda s'organitza una visita musicada -amb explicacions que s'intercalen amb peces musicals-, a l'històric monestir benedictí que es clausura amb un tastet de begudes i tapes de l'edat mitjana. També en el marc del Dia dels Museus s'organitza a Sant Feliu de Guíxols un concurs de pintura ràpida.

Lloret de Mar també se suma a aquest esdeveniment cultural. Dissabte obrirà a les nou del vespre el Museu del Mar per oferir als assistents una visita guiada per les diferents sales de l'equipament. La cita culminarà amb una copa de cava i una cantada d'havaneres a la terrassa del museu. L'activitat coincideix amb la commemoració del Dia Marítim Europeu aquest divendres, en què les entitats membres de la Xarxa de Museus Marítims de la Costa Catalana, entre ells el Museu del Mar de Lloret, han impulsat una acció simbòlica en favor del patrimoni marítim i en especial en favor de les embarcacions històriques. La seva proposta ha estat la de lluir una banderola a tots els museus que formen part de la xarxa i també a les embarcacions que s'hi volien afegir.