a ucraïnesa Jamala i el seu tema "1944" es van endur la victòria en la final d'Eurovisió celebrada ahir a la nit en el Globen Arena d'Estocolm, per davant d'Austràlia i Rússia.

Espanya, representada per Barei i "Say Yay!", va acabar en el lloc número 22 de 26 finalistes, un lloc per sota del resultat obtingut en 2014 per Edurne a Viena.

L'edició d'aquest any del festival, la número 61 en la seva història, va estrenar un nou sistema de difusió del vot pel qual primer es va fer públic la votació de jurats dels 42 països participants -el 50 % del total- i després la part corresponent al "televot", que es va comunicar al final per guanyar en emoció.

Barei va aconseguir un total de 77 vots: 67 dels jurats de 15 països -12 d'Itàlia-, la qual cosa li va permetre acabar provisionalment setzena; però només deu dels teleespectadors, amb el que va anar la quarta menys votada de tots els finalistes en aquest apartat.

Ucraïna, una de les favorites i ara suma dos triomfs en la història d'Eurovisió, va aconseguir un total de 534 vots, davant dels 511 d'Austràlia, els 491 de Rússia -la número u en les apostes prèvies-; els 307 de Bulgària i els 261 de l'amfitriona Suècia.

El "top 10" el van completar, per aquest ordre, França, Armènia, Polònia, Lituània -les dues grans sorpreses- i Bèlgica.

Austràlia va dominar amb claredat les votacions dels jurats, amb 320 punts, per davant d'Ucraïna (211), França (148), Malta (137) i Rússia (130).

El "televot" va donar la victòria a Rússia, amb 361 vots pels 334 d'Ucraïna, una xifra insuficient per llimar l'avantatge que havia aconseguit la tártara ucraïnesa Jamala, amb "1944", cançó que té com a rerefons les deportacions de tàrtars decretades per Stalin en Crimea, península ucraïnesa annexionada per Rússia en 2014.

Polònia, que havia estat la pitjor qualificada pels jurats amb 7 vots, va sorprendre sent la tercera més recolzada pels televidents, amb 222 vots, més fins i tot que Austràlia i que Bulgària, la cinquena amb més suport.

Va ser la tercera vegada que Estocolm va acollir una final del popular festival, que a més del canvi en la difusió del vot, va incloure una altra novetat: la inclusió en la ronda prèvia, encara que sense competir, dels membres del "Big *Five" (Espanya, Alemanya, Regne Unit, Itàlia i França), per tenir la mateixa visibilitat que la resta.

Aquesta va ser l'actuació de la triumfadora d'Eurovisió 2016: