L'Ajuntament de Figueres deixarà de subvencionar el festival Ingràvid perquè no ha aconseguit "els resultats desitjats ni de públic ni de continguts" i ja treballa en la creació d'una nova Mostra d'Art Contemporani, oberta a creadors i comissaris catalans. A l'estiu, un jurat escollirà la proposta guanyadora, que rebrà 20.000 euros directes. L'objectiu és "professionalitzar" el certamen i desenvolupar les activitats expositives als carrers i places de la ciutat, segons fonts consistorials. De la seva banda, els impulsors de l'Ingràvid es queixen que no han rebut cap comunicació oficial i anuncien que, malgrat tot, seguiran amb la seva aposta. "No renunciem en cap cas a tirar endavant la 8a edició amb la programació i les dates pactades amb l'Ajuntament", expressen a través d'un comunicat.

La directora del festival Ingràvid ha lamentat la decisió municipal de tallar-los la subvenció i, a canvi, impulsar un nou certamen. "És un cop dur i baix. Ens sembla fantàstic que hi hagi una Mostra d'Art Contemporani, perquè n'hi hauria d'haver més, però no entenem que una cosa vagi en detriment de l'altra. Sobretot tenint en compte que Ingràvid els surt molt barat: portem tres vegades més d'ingressos a la ciutat del que l'Ajuntament aporta", ha assegurat Esther Pujol, en declaracions a l'ACN.

Segons explica, encara a hores d'ara no han rebut cap explicació oficial que justifiqui el canvi. "Ens n'hem hagut d'assabentar per la premsa i encara esperem que ens diguin els motius", ha indicat. En aquest sentit, Pujol ha replicat la versió del consistori, que al·lega que el festival Ingràvid no ha tingut els resultats esperats ni en termes d'assistència de públic ni en l'orientació dels continguts. "No sé quins paràmetres utilitza el regidor de Cultura per entendre l'art contemporani. Des d'altres administracions, com la Generalitat, hem estat considerats un projecte referent. Per tant, l'opinió de l'Ajuntament creiem que no es basa en res seriós", ha reblat Pujol.

Picabaralla en l'anterior edició

Precisament, en l'anterior edició, es va desfermar la polèmica per una de les accions incloses al festival de cultura contemporània Ingràvid. Concretament, pel muntatge 'Ideologies oscil·latòries', que girava al voltant d'un cotxe Fiat Uno decorat amb adhesius franquistes. El vehicle s'havia de veure a la Rambla de Figueres per fer-hi voltes cada dues hores. L'Ajuntament de Figueres, però, va prohibir l'acció "per sentit comú". Des del certamen, però, van acusar el consistori de "censura" argumentant que el muntatge, tot i que pogués ser incòmode, pretenia fer reflexionar sobre tot allò que va suposar el franquisme "i qüestionar la vigència actual d'aquesta ideologia".

Ingràvid mantindrà la 8a edició a Figueres

Si no hi ha canvis, els organitzadors de l'Ingràvid mantindran les activitats d'art contemporani previstes a la ciutat de Figueres entre els dies 7 i 9 d'octubre, perquè, segons assenyalen, ja porten temps treballant en la futura edició, acordada amb l'equip de govern. Tot i que reconeixen les adversitats, pretenen establir-se, de cara a 2017, en algun altre municipi català. "No és fàcil que, en un context com l'actual, ens puguin acollir. Buscarem una ciutat que cregui en el projecte i que ho vegi com una proposta culturalment interessant", ha avançat la directora del festival, Esther Pujol.

El centre neuràlgic de l'Ingràvid havia tingut lloc tradicionalment a Figueres però també comptava amb presència a l'Arts Santa Mònica, de Barcelona, on es feia una petita mostra de les accions dutes a terme a l'Empordà. El festival també tenia accent transfronterer i nordcatalà perquè es convidava anualment un artista de Perpinyà i s'organitzava l'espai 'Territori Neutre' per a alumnes de batxillerat.

Nova Mostra d'Art Contemporani a la ciutat

De la seva banda, l'Ajuntament de Figueres informa que aquesta primavera obrirà la convocatòria d'una Mostra d'Art Contemporani destinada a creadors i comissaris d'art contemporani per "mostrar el potencial creatiu dels artistes de la comarca". Estarà oberta a "qualsevol creador, programador o comissari que vulgui fer una proposta expositiva d'un cap de setmana en diferents espais de la ciutat" i també tindrà lloc a la tardor. La proposta guanyadora serà elegida per un jurat format per directors de centres contemporanis, comissaris i programadors d'arreu del país.

L'objectiu és "fomentar la professionalització del comissariat d'art i la projecció de nous artistes amb projectes valorats per professionals de reconegut prestigi. Convocatòries d'aquestes característiques n'hi ha molt poques a tota la península i, aquesta serà l'única que es faci per a projectes d'art al carrer", ressalten des del consistori.