Es troba una petjada fossilitzada de rèptil de 230 milions d´anys d´antiguitat

La conservació del fòssil és excepcional, la millor de totes les trobades fins ara a la península Ibèrica

02.05.2016 | 17:30
La petjada trobada a Olesa de Montserrat.
La petjada trobada a Olesa de Montserrat.

El passat 22 d´abril l´Ajuntament d´Olesa de Montserrat va fer lliurament oficial al Servei d´Arqueologia i Paleontologia del Departament de Cultura d´una icnita –motllo de petjada de peu- de rèptil del període Triàsic mitjà, de fa 230 milions d´anys. Es tracta d´una troballa paleontològica fortuïta realitzada a inicis de mes per una persona en el decurs d´una excursió als voltants d´Olesa. Ara, el Departament de Cultura procedeix al seu dipòsit definitiu perquè pugui ser estudiada i conservada.

Segons Eudald Mujal, paleontòleg de la Universitat Autònoma de Barcelona i col·laborador de l´Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont, expert en paleontologia del Triàsic, la troballa és el motllo d´una petjada de peu de la icnoespècie Isochirotherium, que correspon a rèptils antecessors dels dinosaures i cocodrílids. L´estat de conservació és excepcional i conserva impressions del detall de les urpes i de la pell.

Fa pocs anys, a 2.800 metres de distància, van ser trobades altres icnites en el mateix nivell geològic, i també en aquest nivell se n´han localitzat recentment unes altres a Castellar del Vallès (Vallès Occidental). Aquests tres jaciments són els únics de restes de rèptils de la península Ibèrica d´aquesta edat i la icnita d´Olesa és la millor preservada de totes les trobades fins ara.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Les nostres subscripcions, s'assaboreixen
Enllaços recomanats: Premis cinema