La policia espanyola ha localitzat a França el quadre de Ramon Casas, titulat Xula amb mantó groc, que va ser sostret a Barcelona l´any 1982, segons ha avançat el rotatiu ´La Vanguardia´ i ha confirmat el cos de policial estatal. La tela va ser subhastada el 2004 a través de la casa Sotheby´s i el comprador, el fundador de la multinacional Danone, en van pagar 226.500 euros.

Es desconeix com va passar els filtres que s´apliquen a les obres d´art robades i s´entén que els compradors la van adquirir pensant que era una compra lícita, probablement amb algun tipus de certificació. Els hereus del comprador barceloní han entrat en negociacions amb els del francès per intentar recuperar el quadre, tot i que fins al moment no han prosperat.

Cal tenir present que els actors de la subhasta, tant el venedor com el comprador, són morts, fet que dificulta treure l´entrellat de la història. Es desconeix, doncs, com va arribar el quadre a les mans del venedor, que va resultar ser un home de nacionalitat colombiana. No se sap si estava vinculat al robatori, va ser un intermediari o va comprar l´obra sense saber que era robada.

Des del cos policial estatal també es destaca que el delicte hagi prescrit, amb la qual cosa, queden dos camins possibles perquè els hereus del comprador barceloní puguin recuperar l´obra, el de la negociació, que ara com ara sembla que no està avançant, o el de la demanda civil per reclamar el retorn. Si s´optés per aquesta via, però, els hereus del comprador a la subhasta podrien reclamar una indemnització atès que, segons indica la policia, sembla que la compra es va fer de bona fe.

El quadre de Ramon Casas va ser robat el 1982 d´una finca de Barcelona al costat de vuit teles més. Segons explica ´La Vanguardia´, el propietari era l´arquitecte i col·leccionista d´art Manuel Puig Ribot. El robatori va ser denunciat i la denúncia es va incorporar a les bases de dades d´obres d´art robades tant de la policia espanyola com internacional.

34 anys més tard, la brigada de Patrimoni Històric del cos policial ha descobert per casualitat que l´obra subhastada a Sotheby´s coincidia amb la robada a Barcelona. Tibant d´aquest fil la brigada ha localitzat l´obra a França, com a part de la col·lecció de la Fundació Daniel i Nina Carasso, gestionada pels hereus de l´home que va comprar la tela l´any 2004.