El director de teatre, Lluís Pascual, ha guanyat aquest dilluns el Premi Max 2016 a la Millor Adaptació Teatral per ´El rei Lear´. En la XIX Edició dels Premis Max de les Arts Escèniques, celebrada aquest dilluns al Teatro Circo Price de Madrid, Pascual ha dedicat el premi als "centenars de milers de refugiats que per la nostra vergonya estan cridant a les portes d´Europa per salvar la seva vida i la seva dignitat". L´obra ´Pinoxxio" ha estat la protagonista d´aquesta XIX Edició dels Premis Max 2016 en aconseguir fins a set guardons com ara millor disseny de vestuari, coreografia o ballarina principal per Ana Luján. ´La piedra oscura´ ha guanyat el premi a millor espectacle de teatre, a banda d´altres 4 Max més com ara millor autoria teatral per Alberto Conejero o millor direcció d´escena per Pablo Messiez. El Max al millor espectacle de dansa ha estat per ´En el desierto´ . Pepe Viyuela s´ha emportat el Max al millor actor protagonista i Aitana Sánchez-Gijón l´estatueta de millor actriu.

Lluís Pasqual ha agraït al jurat dels Premis Max 2016 el premi a Millor adaptació teatral per ´El rei Lear´ i ha compartit el reconeixement amb tota la companyia. El director de teatre ha tingut un reconeixement especial per a Núria Espert a qui ha agraït "la seva existència".

L´artista també ha volgut compartir el seu premi amb els refugiats siris i ha assegurat que "tot i ser un gest inútil, tenim dret a creure que els gests encara que siguin molt petits no ho són del tot". Pasqual també optava a guanyar el Max a Millor direcció d´escena, que finalment ha recollit Pablo Messiez per ´La piedra oscura".

L´obra valenciana d´Albena Produccions, Centre Teatral Escalante / Diputació de Valencia, ´L´aneguet lleig´, ha guanyat el Max a Millor espectacle musical. El músic català Pep Llopis ha estat premiat amb el Max a Millor composició musical per ´Pinoxxio´.

Els altres treballs teatrals amb presència catalana en els seus equips nominats en aquesta gala dels Premis Max 2016 eren ´Foot-ball´ del Teatre Nacional de Catalunya amb la direcció de Cesc Gilabert, ´We Women´ amb Sol Picó com a candidata a Millor coreografia i Max Glaenzel, nominat a Millor disseny d´espai escènic per ´El público´.

L´actor Pepe Viyuela també ha dedicat el seu Max a Millor actor protagonista als refugiats de Síria i ha tingut un record "molt especial" per a la parella de titellaires que van ser acusats per la Fiscalia d´enaltiment del terrorisme per una obra de titelles representada a Madrid. Un reconeixement que ha arrancat un fort aplaudiment entre el públic present, on també hi era el ministre de Cultura en funcions, Íñigo Méndez de Vigo, i la presidenta de la Comunitat de Madrid, Cristina Cifuentes. "És en aquesta parella de titellaires on es condensa el que és més sagrat de la nostra professió: La llibertat d´expressió i de creació. Va per vosaltres!", ha exclamat l´actor espanyol.

Aitana Sánchez-Gijón, que ha guanyat el Max a Millor actriu protagonista per ´Medea´, s´ha imposat a les altres dues candidates, Bàrbara Lennie per ´La Clausura del amor" i Gloria Muñoz, nominada pel treball ´El señor Ye ama los dragones´. En el seu discurs al recollir el Max, Sánchez Gijón ha coincidit amb Viyuela i ha criticat la policia espanyola per detenir els titellaires que van ser interrogats a l´Audiència Nacional i empresonats durant uns dies.

Crítica a l´organització

A l´entrada d´aquesta gala al cèntric Teatre Circo Price de Madrid i en declaracions a l´ACN, Pasqual s´ha mostrat "sorprès" per la poca presència catalana entre els nominats i ha assenyalat que s´hauria de canviar l´organització dels guardons. "Més val això que res, però m´ha sorprès perquè hi havia molts pocs espectacles catalans i hi hagut molts bons treballs a Barcelona", ha afirmat. Pasqual ha explicat que l´organització dels premis va canviar el jurat l´any passat i que l´actual manera en què esta planificat, no permet que els membres del tribunal coneguin "tot el teatre" que es fa a Barcelona o a Madrid.

L´artista ha afegit que "tots els premis tenen problemes a l´hora de donar-los". Sobre la situació de la cultura en l´àmbit institucional, Pasqual ha dit assegurat que no espera "res" dels polítics. "Portem un any de campanya i no he sentit pronunciar la paraula cultura a cap polític", ha sentenciat.

Denúncia al panorama actual de la dansa

L´edició d´aquest any dels Premis Max de les Arts Escèniques estava dedicat a la dansa, que segons l´organització dels premis ha patit una baixada del 44% en el número d´espectadors entre el 2008 i el 2014.

El President de la Fundació SGAE, Manuel Aguilar, que juntament amb l´Acadèmia de les Arts Escèniques d´Espanya (AAEE) organitza els Max de teatre, ha demanat ajuda a la classe política, alhora que ha dit que "s´ajudin a sí mateixos", apostant més per la cultura. Aguilar ha denunciat que l´IVA cultural del 21% que actualment existeix a l´Estat espanyol "no promou les condicions" perquè la cultura sigui sostenible i ha rebutjat el concepte de "treballar gratis".