Durant els seus anys d´estudiant a l´INS Deulofeu de Figueres i a la facultat de filosofia, Max Pérez mai va sentir a parlar, de forma acadèmica, d´Alexandre Deulofeu ni de cap altre pensador català. Tot i això, el seu inte­rès personal per Deulofeu el va dur a llegir-se el primer volum de 'La Matemàtica de la història' "que em va captivar". Aleshores va conèixer Juli Gutiérrez, nét de Deulofeu, i va endinsar-se més profundament en l´obra completa del filòsof. "Ha estat com el meu guia secret", reconeix Pérez, que va decidir dedicar-li el seu treball de final de carrera que Brau acaba de publicar amb el títol 'Les onades del mar de la història'.

"Vaig escollir-lo perquè és un autor que escriu molt bé, perquè ho fa en català i perquè no existia bibliografia prèvia, era molt ­excitant", explica Pérez, que tenia clar que el seu treball no seria divulgatiu, sinó academicista, quelcom innovador però necessari per "normalitzar aquest autor que té una obra prolífica d´un nivell molt alt, almenys, filosòficament parlant". Sota la batuta dels seus tutors, el filòsof Ramon Alcoberro -dels pocs que coneixia el personatge dins la facultat- i l´historiador Enric Pujol, Pérez va triar cinc temes que a ell li interessaven dins l´àmbit filosòfic. "Vaig abordar Deulofeu com qualsevol altre autor de la història del pensament, el vaig estudiar sense prejudicis", comenta el figuerenc.

El volum es divideix en cinc apartats: les influències i el context intel·lectual comparant-lo i analitzant "la novetat que suposa dir que la història és cíclica de forma matemàtica"; analitza i matisa la llei de la matemàtica de la història contrastant-la per confirmar-la; el determinisme històric dins la Matemàtica; la concepció de llibertat de la llei; i, finalment, com concep Deulofeu la història de la filosofia dins els seus cicles.

Pérez segueix treballant i aplicant la matemàtica de Deulofeu a cultures que l´autor no va tractar com ara Corea; l´Índia, que el filòsof va deixar molt embrionària o el Tibet. Gràcies a Deulofeu, Pérez, però, s´ha interessat també en Francesc Pujols, filòsof que també apassionà Salvador Dalí qui va dedicar-li un monument a l´entrada del seu museu.