L'Ajuntament de Perpinyà ha decidit distingir el cantant i diputat de Junts pel Sí Lluís Llach i l'activista polític nordcatalà Jaume Roure amb el Premi Joan Blanca de la ciutat, que la regidoria de catalanitat del consistori atorga anualment a persones compromeses amb la difusió del català i el catalanisme polític a la regió. Els guardons s'entregaran el dia 30 d'abril, coincidint amb la Nit de Sant Jordi, organitzada per Òmnium Catalunya Nord. L'entitat comença a escalfar motors per aquesta vetllada literària, en què també es concediran altres premis, tant a escriptors com a periodistes o institucions. L'acte tindrà lloc a partir de les 20 hores al Palau de Congressos de Perpinyà amb actuacions musicals.

El comitè consultiu d'Afers Catalans, que aplega representants polítics i de la societat civil de la vila de Perpinyà, ha decidit per unanimitat distingir Lluís Llach amb el Premi Joan Blanca per la seva trajectòria musical, el seu "compromís amb la llibertat de Catalunya" i el seu paper al capdavant de la comissió parlamentària del procés constituent.

La ciutat també entregarà aquest guardó a Jaume Roure, un dels fundadors de l'Esquerra Catalana dels Treballadors (ECT) i impulsor d'Unitat Catalana (UC), partit que va presidir. Roure ha estat el primer regidor de catalanitat a la Catalunya Nord. L'any 1991 va entrar com a regidor a l'Ajuntament de Perpinyà, on també ha estat tinent d'alcalde. Fa dos anys va ser rellevat per Brice Lafontaine, actual màxim dirigent d'UC. Precisament, Lafontaine presideix el comitè consultiu que ha atorgat aquests premis, i ha recordat la contribució de Roure a la votació de la carta municipal pel català, a la creació d'escoles immersives i a l'associacionisme nordcatalà.

El Premi Joan Blanca s'entrega anualment des del 1994 a dues personalitats compromeses amb la catalanitat i lligades a Perpinyà. El guardó rep el nom del cònsol en cap de la ciutat que el 1474 va refusar entregar les claus de la vila a les tropes franceses que l'assetjaven. L'entrega del Premi tindrà lloc durant la vetllada literària Nit de Sant Jordi. Llach ha excusat la seva absència i l'organització ha estès la invitació a la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, que va ser premiada amb el Joan Blanca al 2014.

27a Nit de Sant Jordi

Òmnium Catalunya Nord organitzarà el dia 30 d'abril, a partir de les vuit del vespre al Palau de Congressos de Perpinyà, la 27a edició de la Nit de Sant Jordi, a la qual hi assistiran representants de l'ajuntament, el consell departamental, la nova regió Llenguadoc-Rosselló Migdia-Pirineus i la Generalitat de Catalunya, així com el president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart.

Es coneixeran aleshores els guanyadors de diversos premis literaris i periodístics. Es tracta del Premi Catalunya Nord, dotat amb 3.000 euros per l'Institut d’Estudis Catalans, per l'ensenyament del català i pel coneixement de la Catalunya Nord; els tres Premis Joves Escriptors, de 500 euros cadascun dotats pel Consell General dels Pirineus Orientals, per a escoles col·legis i liceus de la zona; el Premi Francesc Català de poesia, dotat amb 900 euros per Òmnium Cultural; el Premi Narració per a infants de contes per a infants, dotat amb 200 euros per la Vila de Perpinyà, per a joves de 6 a 12 anys; i el Premi Ramon Juncosa de Divulgació i Periodisme Transfronterers, dotat amb 1.200 euros per la Casa de la Generalitat de Perpinyà.

Durant el sopar literari, hi haurà animacions musicals a càrrec del grup femení De Calaix, de música tradicional, glosa i folk; i una exposició sobre Víctor Català, organitzada per l'Institut de les Lletres Catalanes.