Amb motiu del 950è aniversari de la consagració de l'església i el monestir de Sant Miquel de Fluvià, Catalonia Sacra estrena aquest dissabte, 2 d'abril, un itinerari guiat matinal per conèixer Sant Miquel i Sant Tomàs de Fluvià. Proposada des del Bisbat de Girona i guiada per Jordi Mota, aquesta visita vol donar a conèixer dues joies del patrimoni artístic de l'Església a l'Alt Empordà. Aquesta activitat començarà a les 10 del matí i s'allargarà fins a les 2 del migdia. Un cop estrenat aquest itinerari s'oferirà periòdicament sota demanda.

Situades prop del riu que els dóna nom, Sant Tomàs i Sant Miquel de Fluvià són una meravella difícil d'oblidar i són esglésies, relativament poc conegudes pel seu alt valor patrimonial. Si Sant Miquel, centre d'una comunitat benedictina fins a mitjans de segle XIX, amb el seu campanar d'estil llombard i la seva Mare de Déu gòtica d'alabastre policromat, Sant Tomàs impressiona pel contrast entre la seva arquitectura robusta, cepada i la delicadesa extrema de la seva pintura mural interior que recorre presbiteri i la volta per embolcallar i posar el visitant al centre del Misteri.

Aquest itinerari guiat és la primera activitat d'aquest curs 2016 de Catalonia Sacra al Bisbat de Girona. Aquest any, Catalonia Sacra, iniciativa impulsada pels 10 bisbats amb seu a Catalunya, ofereix una programació de prop d'una cinquantena d'activitats repartides entre març i novembre. És una programació molt plural amb tot tipus d'activitats, que passa de la conferència davant l'obra mestra, a la ruta per diferents esglésies, fins als "tallers de patrimoni", o el convit a assistir a festes del calendari litúrgic on el patrimoni cultural té un paper rellevant. Catalonia Sacra vol reflectir la varietat històrica, artística, geogràfica i temàtica del patrimoni cultural d'arrel religiosa.

Catalonia Sacra

Catalonia Sacra és una iniciativa dels bisbats amb seu a Catalunya. El seu propòsit és donar a conèixer el patrimoni arquitectònic i artístic vinculat a l'Església Catòlica, i ajudar a la seva visita. Aquest patrimoni, que representa una altíssima proporció de la riquesa patrimonial del territori, és el resultat de 2000 anys de vinculació entre el cristianisme, la cultura, la identitat i l'espiritualitat del país.