Un dels molts reptes als quals s'han d'enfrontar els actors és, en ocasions, posar-se a la pell d'un personatge real. És llavors quan han de donar el millor de si mateixos per mimetitzar-se amb la persona en qüestió: adquirir la seva forma de parlar, els seus gestos, manies... El procés es completa amb la caracterització, que sempre ajuda, encara que algunes vegades la semblança inicial entre l'intèrpret i el personatge al que dóna vida és tan clara que costa imaginar-se la pel·lícula amb un altre actor.

Els resultats poden arribar a deixar-nos amb la boca oberta. I si no t'ho creus, mira el recull que t'hem preparat:

Bruno Ganz com Adolf Hitler

A 'El hundimiento' (2004), l'actor suís Bruno Ganz va commocionar crítica i públic amb la seva memorable representació del Führer. Va ser tan bona, que l'escriptor de l'obra en la qual es va basar la pel·lícula va dir de Ganz: "És Hitler". La pel·lícula narra els últims dotze dies de vida del dictador, confinat al búnker de Berlín on va morir.

Jim Carrey com Andy Kaufman

Jim Carrey es va posar a les ordres de Milos Forman a 'Man on the moon' (1999), biopic sobre el cèlebre humorista americà Andy Kaufman, que va gaudir de gran popularitat en els anys 70 abans que un càncer de pulmó li arrabassés la vida a principi dels 80, quan encara estava en el seu moment més dolç. Carrey s'havia estrenat en el drama -o la comèdia dramàtica- amb 'El xou de Truman', destapant-se com un actor capaç de fer alguna cosa més que ganyotes. Tornant Andy Kaufman a la vida, ho va confirmar.

Salma Hayek com Frida Kahlo

Salma Hayek va ser nominada el 2002 a tots els grans premis per la seva representació de Frida Kahlo a 'Frida' (Julie Taymor, 2002). Encara que els trets físics de l'actriu són més fins, simulant les famoses celles i el borrissol del bigoti de l'artista, la semblança entre ambdues és més que raonable. La pel·lícula narra la turbulenta vida amorosa de Kahlo i com es nodria d'aquesta per realitzar les seves obres.

Will Smith com Muhammad Ali

Will Smith és el protagonista d''Ali' (Michael Mann, 2001), la per a molts fallida pel·lícula biogràfica del campió mundial dels pesos pesats Cassius Clay. El film s'esforça per representar l'activa labor política de l'esportista en una època convulsa, però el resultat que va aconseguir Mann va ser una miqueta pla. Això no desmereix que el treball de Will Smith sigui divertit i apassionat. I clar, físicament són com dues gotes d'aigua. Smith va ser nominat a l'Oscar al millor actor.

Michelle Williams com Marilyn Monroe

Una altra pel·lícula que no va convèncer tothom, en la qual sens dubte el millor és l'actuació del seu protagonista, una Michelle Williams que retorna a la vida Marilyn Monroe. Pel seu treball a 'La meva setmana amb Marilyn' (Simon Curtis, 2011), Williams va ser nominada a l'Oscar a la millor actriu i es va endur un Globus d'Or.

Adrien Brody com Manolete

El més famós de 'Manolete' són els problemes que va tenir per a la seva distribució. Va ser rodada el 2006, però a Espanya no va veure la llum fins el 2012. Les crítiques no van ser bones. Això sí, la semblança física de l'espigolat Adrien Brody amb Manolete és espectacular.

Benicio del Toro com Ernesto "Che" Guevara

Qui podria ser sinó el porto-riqueny el que donés vida al Che? Veure la dues parts del 'Che' de Steven Soderbergh és veure tornar d'entre els morts el mític revolucionari argentí.

Bill Murray com a Franklin D. Roosevelt

A 'Hyde Park on Hudson' (Roger Michell, 2012) Bill Murray sorprèn donant vida, de forma desenfadada però convincent, al president Roosevelt. La pel·lícula és una comèdia lleugera que narra com el malmès president va rebre els reis britànics a la seva casa de camp per acordar la col·laboració de tots dos països en la Segona Guerra Mundial.

Cate Blanchett com Bob Dylan

El director Todd Haynes va realitzar un estrany retrat de Bob Dylan a 'I'm not there': fins a sis intèrprets representen diferents facetes del cantautor. El més impactant de tots és el que protagonitza la genial Cate Blanchett. La semblança és sorprenentment inqüestionable.

Forest Whitaker com Idi Amin

Whitaker es va endur l'Oscar el 2006 pel seu colossal treball a 'L'últim rei d'Escòcia', en la qual dóna vida al sanguinari dictador d'Uganda Idi Amin. El film se sustenta en la seva actuació, paper pel qual sembla que estava predestinat. El broda.

Adrien Brody com Salvador Dalí

Repeteix Brody. I és que tothom va quedar sorprès veient-lo aparèixer de sobte a 'Midnight in Paris' (Woody Allen, 2011). El paper és secundari i no compta amb molts minuts a la pantalla, però es queda en la memòria de l'espectador pel més que raonable semblat de l'actor amb un jove Dalí.

Jamie Foxx com Ray Charles

Jamie Foxx es va transformar "literalment" en Ray Charles en el drama biogràfic 'Ray' (2004). L'actuació de Foxx és memorable, i la seva semblança amb el cantant més que convincent. Va guanyar l'Oscar al millor actor.

André 3000 com Jimi Hendrix

El líder del grup de rap Outkast, André Benjamin (a.k.a. André 3000), és l'encarregat de ficar-se en la pell del per a molts millor guitarrista de tots els temps. Qui vulgui que fes el càsting va estar d'allò més encertat.

Meryl Streep com Margaret Thatcher

El 2012 Meryl Streep va aparèixer en totes les travesses per fer-se amb els premis per la seva interpretació en 'La dama de ferro'. I Déu n'hi do si se'ls va endur: va alçar el BAFTA, el Globus d'Or i l'Oscar a la millor actriu, premis que donen fe del bon treball de Streep. La caracterització va merèixer també l'Oscar al millor maquillatge.