Francesc Llopis, dibuixant i humorista gràfic, és un apassionat del còmic. Instal·lat a Figueres des de fa dos anys i juntament amb la seva parella, la il·lustradora Judith Frigola, tenia el somni d´obrir una llibreria, quelcom que es farà realitat aquest abril. S´anomenarà Bookman i estarà especialitzada en ficció i còmic -des de manga europeu fins a l´americà- però també novel·la negra, novel·la contemporània, llibre infantil, juvenil i il·lustrat a més d´estar al dia de les novetats i dels autors locals.

L´obertura de la Bookman, nom sorgit a l´inici de l´aventura quan encara res era tangible, arriba en un context especial. Tot i la fragilitat dels temps, els lectors a Figueres se senten orfes, hi ha una gran mancança de llibreries. Potser per aquest motiu la campanya de micromecenatge que van engegar a la plataforma Totsuma està tenint molta acceptació. El termini s´acaba divendres i ja quasi s´ha assolit el capital sol·licitat, 4.500 euros. Per reconèixer aquest suport al projecte, els noms de tots els mecenes ­lluiran a l´entrada de la llibreria. "És molt difícil impulsar un projecte i tots ells han col·laborat i això és molt important per a nosaltres, és un vot de confiança", reconeixen. Llopis està convençut que només serà amb detalls com aquest que la Bookman tindrà èxit. "Volem que sigui un lloc molt proper i que la gent se´l faci seu", confirma.

Viure una experiència

Aquesta sensació de proximitat no només es vol aconseguir amb el tracte proper del llibreter, si no també amb totes les activitats que s´hi volen impulsar com tallers, xerrades, clubs de lectura o exposicions d´il·lustradors i dibuixants. A més, els clients podran passar-s´hi, fullejar llibres, llegir, "trobar-se com a casa". Llopis està convençut que només aquest contacte proper els pot permetre lluitar contra el seu principal ­enemic, "la venda per Internet". "Les llibreries s´han revitalitzat i ara obrim amb una altra sensibilitat envers les noves tecnologies", expliquen. En aquest sentit, per a ells, les xarxes esdevindran el seu aliat per divulgar allò que promouran o per penjar vídeos creatius de les activitats que faran. "Volem que venir a la Bookman sigui una experiència, una vivència", afirma Llopis, que és del parer que cal "crear comunitat". Potser per això busquen que l´espai sigui còmode i crear racons càlids i, fins i tot, habilitar el petit pati per llegir amb tota la tranquil·litat que requereix aquest ­exercici, per gaudir del moment.

D´altra banda, tant Llopis com Frigola tenen una especial sensibilitat envers l´art i, per aquest motiu, la Bookman reservarà un espai per als il·lustradors. Així, es faran tallers monogràfics al voltant de llibres d´autor que impartiran els mateixos creadors. "Tot i que nosaltres coneixem bé molts temes, farem venir professionals que es dediquen a camps concrets", matisen.

Aquests dies, Llopis i Frigola estan acabant d´ultimar els detalls de l´espai. S´ho fan tot ells, amb l´ajuda de la família. Tenen molt clar que la ubicació al carrer Sant Llàtzer, entre la plaça Triangular i el carrer Nou, és bona perquè "aquesta zona s´està revitalitzant" tot i restar a dos minuts de la Rambla. Llopis vol agrair especialment l´assessorament que han tingut de Promoció Econòmica de Figueres per perfilar el projecte i fer-lo més viable. "Ens han ajudat molt", conclou.