L´Escala s´ha submergit amb força dins els actes de commemoració dels 50 anys de la mort de l´escriptora Caterina Albert. La setmana passada es va fer un recital de poemes seus al Museu de l´Anxova i de la Sal, amb la participació de l´actor Jaume Comas i el cantautor Josep Tero, i, uns dies abans, la professora de llengua i literatura catalana Irene Muñoz va presentar l´opuscle que ha escrit sobre la vida i l´obra d´Albert per encàrrec de l´editorial Vitel·la amb motiu del Dia de la Dona. L´opuscle es va presentar recentment a la llibreria Vitel·la i també es presentarà l´1 d´abril a Girona i, més tard, a Barcelona i a Figueres.

Muñoz és una gran experta en l´escriptora escalenca. Fa uns anys va guanyar una beca de l´Ajuntament de l´Escala i aleshores es va dedicar a explorar el seu món epistolar. "L´opuscle m´ha fet molta il·lusió perquè és una petita biografia d´Albert", explica. En aquesta, Muñoz ressegueix els seus orígens, la formació, les primeres passes com a escriptora, l´escàndol generat per l´obra La infanticida, la recepció dels seus llibres, entre altres. "Ella volia escriure sense moral, sense ser criticada pel fet de ser dona; encapçala el gènere de drames rurals i el dóna a conèixer però se li critica aquesta visió negra de la vida", explica Muñoz, que té molt clar que Albert "fou una persona moderna, avançada al seu temps que va trencar molts motllos per l´època".

La vida d´Albert ha format part de l´existència de Muñoz i li ha generat moments intensos com ara haver rebut l´encàrrec de la Institució de les Lletres Catalanes per gestar tot el programa institucional a escala nacional. Entre aquests actes, Muñoz està acabant d´enllestir una exposició sobre l´escriptora que es veurà a Figueres i a Perpinyà.

El salt a Anglaterra

De la mà de Muñoz, Caterina Albert també arribarà a Anglaterra, a la Queen Mary University de Londres, on parlarà del teatre de l´escriptora escalenca. Muñoz, a més, està enllestint la seva tesi doctoral sobre la biografia literària intel·lectual de l´autora.