Feia vint anys que l´artista Josep M. Compte no exposava a la comarca i ara ho fa a la llibreria Vitel·la de l´Escala amb una exposició molt especial dedicada a un dels escriptors més universals, Ramon Llull (1232-1316). 'Tresors i relíquies' és un homenatge a l´autor que arriba quan es commemoren els 700 anys de la seva mort amb tota mena d´actes arreu dels Països Catalans.

Una part del treball que es presenta ara es va veure l´any passat al Centre Cultural Galileo de Madrid. "La frase del 'Llibre de la contemplació', una de les obres més remarcables d´aquest gran escriptor i pensador, ´els homes que guarden els seus tresors i les seves relíquies en les seves caixes´ és, possiblement, un dels paràgrafs més antològics de la nostra literatura i també el que ha omplert de contingut aquesta mostra", explica Compte. En aquest sentit, 'Tresors i relíquies' inclou dos dibuixos i un conjunt de caixes on l´artista hi ha situat "un objecte de diferent procedència seguint la proporció àuria". L´artista especifica que ha dotat la mostra d´una mirada "més pròpia de l´àmbit científic i vol acostar-nos a elements del nostre entorn que altrament ens passarien desapercebuts". La finalitat, doncs, diu que és "desvetllar-ne, a més de l´estètica, el seu esdevenidor".

Un expert en Llull

L´exposició va ser inaugurada fa poc per l´expert en Llull, el doctor en Filologia Catalana, Andreu Pérez, que va remarcar com Llull "no és exactament un místic, és un il·luminatis que, quasi com si fos un artista, selecciona els seus materials per crear Art Lul·liana, una teoria filosòfica i demostrativa que intenta convèncer tota la humanitat, i sobretot els gentils, de l´existència inequívoca de l´única fe, la cristiana". Pérez és del parer que allò que té actualitat és el mètode lul·lià, "una obsessiva forma de treballar i catalogar el coneixement, una obsessió per conèixer el material de la difusió, les llengües".