El Festival Internacional de Teatre Amateur de Girona (FITAG), patrocinat per la Diputació de Girona, amb el suport de l'Ajuntament de la ciutat, rebrà el proper 2 d'abril a Madrid el Premio Nacional Escenamateur a la entidad en pro del teatro amateur, que atorga la Confederación Estatal de Teatro Amateur de España ?Escenamateur? amb la col·laboració de la Societat General d'Autors (SGAE) i l'Instituto Nacional de las Artes Escénicas y de la Música (INAEM) del Ministerio de Cultura.

En aquesta tercera edició dels premis també ha estat nominada la coproducció teatral del FITAG 2015 Mis mejores amigas (Teatro de la Costa de Netanya, d'Israel i FITAG Girona) en la categoria de "millor espectacle internacional", juntament amb dues produccions portugueses.

Els premis nacionals del teatre amateur es van donar a conèixer aquest dilluns, 14 de març, a la seu de la Societat General d'Autors. La cerimònia d'entrega, que tindrà lloc el dia 2 d'abril al Centro Cultural Conde Duque de Madrid, serà conduïda per l'actor Moncho Borrajo.

Els encarregats de donar a conèixer els guardons van ser el vicepresident d'Escenamateur, José Mª García-Luján; el secretari general de la Confederación, Alejandro Cavadas, i el vocal de relacions institucionals de la mateixa entitat, Carlos Taberneiro, que van fer públics els noms dels nominats en la categoria d'espectacle, direcció, autor, interpretació masculina i femenina (principal i de repartiment), vestuari, escenografia, reportatge documental i espectacle internacional.

Juntament amb el premi concedit al FITAG com a reconeixement públic a la tasca feta durant quinze edicions a favor del teatre amateur de l'Estat espanyol i internacional, també s'han concedit premis a la Muestra de Teatro de los IES de Móstoles (pel seu suport al teatre jove), a la Compañía Asturiana de Comedias (per la seva trajectòria) i al periodista i acadèmic de la Real Academia de la Lengua Española, Luis María Ansón (pel seu suport al món de la cultura i la seva especial devoció per la gent del teatre en general).

Enguany, el Premi Internacional Teatral ha passat a anomenar-se Premio al Mejor Espectáculo Internacional - UNIR (Universitat Internacional de la Rioja), com una mostra més de la implicació d'aquesta universitat en la internacionalització d'espectacles teatrals amateurs.

En aquesta categoria, la sorpresa ha estat la nominació de l'obra teatral Mis mejores amigas, una coproducció internacional entre el FITAG i la companyia israeliana Teatro de la Costa de Netanya. L'obra es va poder veure en l'edició anterior a Figueres, en el marc del projecte FITAG als Municipis, i a Girona, durant el FITAG, en què es va haver de fer una segona funció a causa de èxit de la peça.

Les actrius de Girona que hi van participar van ser Alba Cabrera, Gemma Capella i Aananda., i les d'Israel, Shirli Abudi, Dafna Sears i Kukii. La direcció tècnica i la coreografia van anar a càrrec de Guchi Kohan Law, amb l'adaptació i direcció d'Efraim Barkan. Aquest espectacle es podrà tornar a veure al festival internacional Fitelx, d'Elx, a principis d'aquest més de juny.

El director artístic del FITAG, Martí Peraferrer, serà present en l'acte d'entrega del premi, en representació de la Diputació de Girona. Peraferrer vol destacar el gran esforç que va suposar que el FITAG, ara ja un festival de referència i amb un prestigi internacional reconegut, tingués els seus inicis a la Casa de Cultura de Girona, la casa del teatre amateur de les comarques de Girona, sense perdre mai l'objectiu de ser una finestra oberta al món, per veure tot el que passa en els escenaris d'altres països, i també que el teatre amateur gironí i català en general tingués una plataforma de promoció, difusió i exportació més enllà del seu àmbit quotidià.

Escenamateur és la confederació de teatre amateur de tot l'Estat espanyol, que treballa des del 2009 per la dignificació i el reconeixement del treball que realitzen els grups de teatre amateur. Així mateix és l'interlocutor vàlid amb les diferents institucions públiques i privades, tant en l'àmbit estatal com amb les organitzacions internacionals, mitjançant la seva presència activa tant en l'AITA (Associació internacional del Teatre d'Art ) com en la CIFTA (Consell Internacional de Federacions de Teatre Amateur de la Cultura Llatina).