A l´espai de la plaça del Gra i al refugi antiaeri, de Figueres, Empordoneses rememorarà el tema dels refugiats -viscut a la ciutat en altres èpoques-, i en aquesta ocasió a través de dues performances, la primera a càrrec de la fotògrafa Mònica Quintana i el músic Edgar Tarrés, que aportaran el seu punt de vista sobre el drama dels refugiats, divendres a les set de la tarda i després a través del llenguatge de la dansa, que introduirà la companyia Projecte Dansa.

L´espectacle 'La mar no és com nosaltres' de Quintana i Tarrés, "no deixarà indiferent ningú" expliquen els artistes i es desenvoluparà a l´interior del refugi, amb la qual cosa l´accés serà restringit per qüestions d´aforament i seguretat. Hi participaran un grup d´actors i es comptarà amb l´obra plàstica d´alumnes dels instituts Monturiol, Deulofeu, La Salle i Escolàpies de Figueres.

A continuació, i en aquest cas obert a tothom, al mig de la plaça del Gra, els espectadors podran seguir expectants amb la representació de 'Cendra als peus', de la companyia Projecte Dansa, que utitilitzarà el llenguatge de la dansa perquè el públic pugui reflexionar sobre la greu problemàtica dels refugiats, explica la coreògrafa Magda Kudzinowska. La companyia convidada per Empordoneses des de fa cinc anys, "jugarà en aquesta ocasió amb el simbolisme, la música, l´ambientació, per recrear el que significa haver de deixar casa teva, la teva família i emprendre un viatge cap a allò desconegut", destaca Kudzinowska. Serà una jornada molt emotiva, amb la qual s´inaugura de forma oficial la mostra multidisciplinària Empordoneses, que s´allarga amb múltiples activitats fins al mes de maig, expandint la seva obra no només en el temps sinó també a la comarca, concretament a Roses, on s´inaugurarà una gran exposició el 2 d´abril.

Vessant pedagògica

I un any més Empordoneses fomenta la vessant pedagògica a través de la implicació dels joves de la ciutat, per senssibilitzar-los vers un tema de tanta transcendència social. El mateix divendres al vestíbul del Consell Comarcal l´exposició dels treballs dels estudiants dels instituts de la ciutat, en què han participat alumnes del Narcís Monturiol, Alexandre Deulofeu, Escolàpies Figueres i la Salle.