Empordoneses 2016 acull la participació de més d'un centenar d'artistes de diferents disciplines en la desena d'activitats que se celebrarà durant els propers dos mesos a les ciutats de Figueres i com a novetat, aquest any, també a Roses. Exposicions, performances i xerrades que tindran com a fil conductor per a tots els participants serà els refugiats; atesa la situació d´emergència humanitària que viu Europa des del passat estiu.

Pilar Farrés, ha explicat que l'edició d'enguany, en escollir la temàtica dels refugiats, "vol promoure el debat i sacsejar les consciències sobre un fet de candent de l´actualitat". Alfons Martinez, regidor de cultura de Figueres, ha definit el cicle com "imprescindible en el curs de l'any cultural a Figueres", mentre que Toni Martínez, coordinador de la sala Ca l'Anita de Roses en referència a la seva participació novedosa, han fet incís en la "necessitat de crear sinèrgies entre els municipis de la comarca amb els projectes que destaquen per la seva excel·lència". Finalment Sònia Martínez, com a consellera Delegada de Cultura del Consell Comarcal de l´Alt Empordàha posat l'accent en la participació dels estudiants en dir que "és de vital importància pedagògica, tant pel fet artístic com pel transfons temàtic d'aquest any".

La presentació dels actes s'ha fet aquest dilluns al Cafè dels Tints de Figueres coincidint amb la inauguració de l´exposició de pintura RE de l´artista Anna Morera. El mateix dia a les 18 Horesté lloc la intervenció efímera Apunts de viatge, obra de l´escriptora Maria Mercè Cuartiella i el dissenyador Abdon Jordà a la Biblioteca Fages de Climent de Figueres (Pl del Sol). La programació continua el dia 3 març a les 20 hores amb la inauguració de l´exposició Rabost de l´artista Miquel Duran a l´Espai d´Art l´Aljub de Figueres i el dia 11 tindrà lloc la inauguració oficial d'Empordoneses amb dues performances a la Plaça del Gra de Figueres. La primera, duu per títol 'La mar no és com nosaltres', i és obra de la fotògrafa Mònica Quintana i del músic Edgar Tarrès; també participen un grup d´actors voluntaris ì compta amb obra plàstica d´alumnes dels instituts Monturiol, Deulofeu, La Salle i Escolàpies de Figueres. La segona performace és la coreografia 'Cendra als peus' de la companyia Projecte Dansa, amb la participació de Magdalena Kudzinowska, Michaela Bubleova, Mercè Bartolomé, Montse Giménez, Vanina Sequeira i Anna Duran.

Des del divendres 11 de març s'exposaran els treballs dels estudiants dels instituts del Figueres al vestíbul del Consell Comarcal de l´Alt Empordà (C/ Nou, 48). Participen els instituts Narcís Monturiol, Alexandre Deulofeu, Escolàpies Figueres i La Salle Figueres. Ja el dissabte 19 de març a les 18 hores hi haurà la presentació del llibre 'Combatents d´Alà; de Catalunya a la Yihad', d´Anna Teixidor, a l´Auditori Convent dels Caputxins (Rec Arnau 8, Figueres), organitzat per Llibres Low Cost de Figueres.

La programació continua el 19 de març a les 18 hores amb la presentació del llibre 'Combatents en nom d'Al·là. De Catalunya al Gihad', d´Anna Teixidor, a l´Auditori Convent dels Caputxins, un acte organitzat per Llibres Low Cost de Figueres. El dia 26 de març a les 18 hores amb la inauguració de la instal·lació efímera Origen Síria de Víctor Colomer a la Plaça de l´Ajuntament de Figueres. Pel dissabte 2 d´abril està prevista la nauguració de l´exposició central d´Empordoneses 2016 'fugiRfugi' a Ca l´Anita de Roses, un espai destinat a mantenir una programació estable d'art conmtemporània. Es tracta d´una exposició multidisciplinar en que hi participen: el Col·leciu el Paller, Maria Mercè Cuartiella, Abdon Jordà, Mònica Grygier, Fiona Morrison, Clara Gassiot, Carme Sanglas, Tura Sanz Sanglas, Ramon Fort, Núria Surribas, Joan Casellas, Esther Julià, Mònica Quintana, Yvonne Heinnert, Ron de la Fuente, Elisa Casanoves, Narcis Coderch, Pilar Farrés, Emma Teixidor, Dolors Yglesias, Montse Cufí, Jordi Casals, Callahan Ruíz, Àngel Burgas, Mònica Soler Ranzani, Josep Pérez, Isabel Guzmán, Cristina Vilà i Jacint Casademont. La companyia de dansa El Paller durà a terme una acció el dia de la inauguració. La mostra es podrà visitar fins al 8 de maig. Al mateix espai, el dia 7 de maig, les artistes Pilar Farrés i Fiona Morrison duran a terme el taller d´art adreçat a famílies Projecte Llar a Ca l´Anita.

La darrera de les accions està prevista pel 15 d´abril a les 19 hores. Serà la inauguració de l´exposició Rebutjats i Mare Nostrum de Pilar Farrés al Museu del Joguet de Catalunya. Es podrà visitar fins al 8 de maig. Totes les obres, també com a fet destacat i novedós, s'editaran en un catàleg.