Amb la voluntat d'obrir nous camps d'estudi i enllaçant amb l'auge i revalorització que està vivint la fotografia aquests darrers anys, l'Institut d'Estudis Empordanesos (IEE) organitza un cicle centrat en la història de la fotografia feta a l'Empordà i la fotografia com a document històric i de suport artístic. "Aquest és un tema que no s'havia tractat abans", explica la historiadora de l'art Mariona Seguranyes que juntament amb el fotògraf Francesc Guillamet han coordinat el cicle que inclourà nou xerrades i una taula rodona.

Aquest cicle, primera iniciativa que impulsa, després de força anys, la secció d'Història de l'Art de l'IEE, s'allargarà durant el 2016 amb una xerrada cada darrer dijous de mes a la Sala la Cate de Figueres. La proposta resseguirà la història de la fotografia a casa nostra en sentit cronològic i cada xerrada l'oferirà un especialista diferent. Hi participaran Joan Cos, Quim Tremoleda, Lina Godoy, Eric Forcada, Dolors Grau, Jep Martí, Josep Algans, Pere Maset, Jordi Meli, Mariona Seguranyes, Jordi Puig i Francesc Guillamet, entre altres. "Donarem una visió àmplia, s'obrirà debat i s'oferiran reflexions obertes", afirma Seguranyes tot assegurant que, al final, "acabes fent història"

Historiografia de la fotografia

En aquestes xerrades es reivindicarà el paper dels fotògrafs com a col·laboradors dels artistes plàstics. És el cas de Josep Maria Cañellas o, anys més tard, Melitó Casals "per la seva transcendència també fora de l'Empordà" o de tants altres fotògrafs l'obra dels quals Dalí, per exemple, utilitzà per a les seves creacions. "Sí que s'havien fet, fins ara, estudis de col·leccions tancades, però mai una historiografia tan àmplia com ara es proposa", diu Seguranyes tot afegint que a "l'Empordà hi van passar coses molt interessants a escala fotogràfica".

La presidenta de l'IEE, Anna Maria Puig, se sent molt satisfeta i engrescada amb aquest cicle que, diu, "pot atraure més gent". La reactivació de la secció d'Història de l'Art de l'institut també la il·lusiona ja que, a poc a poc, ajudaran a posar en marxa una nova dinàmica de la institució "sense sortir dels seus objectius ni de la recerca". En aquest sentit, també s'està posant en marxa la secció de llengua, literatura i comunicació.