Patrimoni local

Figueres desencalla la casa natal de Salvador Dalí

L'Ajuntament preveu arrencar amb un milió d'euros, la meitat dels quals els aporta l'Estat, i es pretén obrir en tres anys

03.01.2016 | 09:12
Finestrals de la casa natal de Dalí.

L'equip de govern de Figueres (CiU i PSC) preveu desencallar properament la reforma a la casa natal de Salvador Dalí, situada al número 6 del carrer Monturiol o «carrer dels genis». A banda de l'aportació de 500.000 euros compromesa per l'Estat el 2016, l'Ajuntament preveu per una partida als pressupostos de 500.000 euros més per tal de poder arrencar l'actuació amb un milió d'euros, dels 2,5 amb què està valorat el projecte que es va elaborar l'any 2010. L'alcaldessa, Marta Felip, es va reunir fa algunes setmanes a Madrid amb representants de l'institut del Patrimoni Cultural, depenent del Ministeri d'Educació, per tal de confirmar el compromís estatal. Felip preveu que la licitació es faci a la baixa i així, a través de dues anualitats més entre 2017 i 2018, l'espai es pugui obrir al públic d'aquí a tres anys. Paral·lelament, tenen previst buscar inversors privats que facin de mecenes del projecte a canvi de poder utilitzar alguns espais.

L'Ajuntament va anar adquirint els diferents immobles i espais comercials que componen l'edifici des de l'any 1995 (de la mà de l'exalcalde, Marià Lorca) i fins al 2001, ja amb Joan Armangué. Després de rehabilitar-ne la façana uns anys més tard, l'impuls definitiu havia de venir amb la signatura del conveni amb el Ministeri d'Habitatge, aleshores amb Carme Chacón al capdavant, que es va fer al 2008. Amb aquest acord, l'Estat comprometia una inversió de 2,3 milions que mai es va executar.

L'ajuntament ho havia reclamat en múltiples ocasions i, finalment, aquest estiu el PP va confirmar que als pressupostos de 2016 hi hauria una partida de mig milió d'euros. «Durant la visita a Madrid ens van confirmar la subvenció i aquí si que hem d'agraïr al PP i sobretot a la Concepció Veray, que es va preocupar pel tema», diu Felip.

Aquest seria el primer pas amb el qual l'Ajuntament veuria la llum al final del túnel per a poder endegar la rehabilitació aquest mateix mandat. I és que al Pla d'Inversions s'hi preveu una partida de 500.000 euros més que permetrien tenia pràcticament la meitat del cost en el què està valorat el projecte, que ascendeix als 2,5 milions d'euros. El Govern manté el museogràfic que es va elaborar fa sis anys de la mà de l'exdirectora del Museu de l'Empordà, Anna Capella, i arquitectònic, dissenyat per l'arquitecte municipal, Joan Falgueras.

«El projecte ja està fet i el que nosaltres preveiem és que durant el procés de licitació, com sol passar, l'import vagi a la baixa», explica, possiblement arribant fins als dos milions.

La resta es faria amb aportacions similars als pressupostos de 2017 i 2018 sens perjudici que a tot el procés s'hi afegeixin mecenes privats a través d'un futur club de mecenatge, que l'equip de govern preveu crear. De moment, Felip diu que encara no tenen cap nom sobre la taula però que tenen la intenció de crear una comissió amb el sector cultura, turístic i hoteler de la ciutat per «veure les possibilitats que hi hauria».

Mantenir l'atmosfera de Dalí

El projecte elaborat preveu que a la planta baixa, on hi havia la botiga Tamaris, un punt d'informació així com una mena de llibreria .

L'entresòl, el punt exacte on va nèixer el geni, esdevindrà el museu pròpiament dit amb referències a la família, que hi va viure fins que Salvador tenia vuit anys. De fet, els treballs que s'hi van fer en un primer moment, al 2009, van posar al descobert el color de l'estança on va nèixer l'artista, el matí de l'11 de maig de 1904.

La primera i segona planta, en canvi, es preveien com a sales d'exposicions, per exemple, d'artistes contemporanis a Dalí però també als que el van precedir. Finalment, el terrat es plantejaria utilitzar com a mirador o espai per a celebrar-hi actes diversos.

La proposta buscava, en definitiva, mantenir «l'aurèola» daliniana així com investigar també com era el lloc per poder-ne recrear l'atmosfera de l'època, almenys, si més no, del pis on va viure la família Dalí-Domènech durant dotze anys.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Les nostres subscripcions, s'assaboreixen
Enllaços recomanats: Premis cinema