Aquesta setmana han finalitzat les obres d´adequació del criptopòrtic de la Casa dels Mosaics d´Empúries (antic magatzem de la domus romana), una actuació clau que contribueix a crear una nova imatge de la ciutat romana doncs recupera un element imprescindible per entendre el funcionament de la vida quotidiana dels romans.

El projecte d´adequació s´ha dut a terme gràcies a l´acord de col·laboració entre l´Agència Catalana del Patrimoni Cultural del Departament de Cultura i l´Obra Social "la Caixa", en el marc del programa ´Patrimoni en Acció´, i ha comptat amb una inversió de 629.036 €. El projecte ha anat a càrrec del despatx d´arquitectura dirigit per Irene Sancho Janoher.

La Casa dels Mosaics de la ciutat romana d´Empúries és una de les millors conservades del conjunt arqueològic i constitueix un dels elements icònics del jaciment per les seves grans dimensions i pel fet de conservar, in situ, un magnífic conjunt de mosaics originals romans. Va ser restaurada a mitjans del segle XX i tenia moltes patologies (formigons malalts) i adequacions interpretatives inapropiades, que feien que el criptopòrtic (galeria subterrània de la casa romana on s´emmagatzemaven àmfores i productes alimentaris com l´oli i el vi) estigués tancat al públic, sobretot per problemes de seguretat.

L´adequació que s´ha dut a terme respon tant a necessitats estructurals i de conservació com a necessitat d´interpretació i posada en valor de l´espai romà doncs es recupera per a la visita un important element d´època romana, que millorarà el coneixement que té el visitant sobre les domus i permetrà obrir a la visita pública un espai només comparable als que es troben a altres referents mundials com són els jaciments italians de Pompeia i Herculà.

Les obres d´adequació del criptopòrtic, al pis inferior de la casa romana, han contemplat la substitució de l´embigat, la restauració de tots els elements originals conservats d´època romana i la dotació dels serveis necessaris d´il·luminació i seguretat de l´espai per a la seva inclusió dins el recorregut actual del jaciment. Han estat especialment remarcables els treballs de consolidació i restauració de tots els revestiments dels murs del criptopòrtic així com també dels murs i elements corresponents al peristil o ambulacre porticat i de les estructures del viridarium o jardí central.

El projecte de reforma ha actuat també en el peristil del pis superior (triclinium i àmbits adjacents) així com a l´àrea central, antigament ocupada pel jardí o hortus d´aquesta domus romana. L´enjardinament d´´aquesta àrea s´ha fet seguint els coneixements arqueològics que es tenen d´aquests espais, tot defugint de la idea del jardí actual i permetent, alhora, recuperar la visualització d´estructures d´època romana. Ara, l´àrea del jardí diferencia de forma clara els espais de circulació, delimitats clarament en època antiga pels murets que els separaven.

La segona fase d´adequació del criptopòrtic que permetrà l´obertura de l´espai a la visita, s´iniciarà a començaments del 2016. Aquesta preveu la incorporació de recursos audiovisuals que projectaran imatges relacionades amb l´ús del criptopòrtic a les cases d´època romana i acompanyaran el visitant per ajudar-lo a entendre i contextualitzar tot allò que va trobant durant el recorregut de la visita. Per tal d´ambientar l´espai i evocar l´aspecte de magatzem del criptopòrtic al visitant, es preveu la col·locació de diversos objectes relacionats amb els usos de l´espai del criptopòrtic al llarg del recorregut d´acord amb el contingut de les projeccions.

El programa ´Patrimoni en Acció´ és una aposta de l'Obra Social "la Caixa" i la Generalitat de Catalunya per posar en valor alguns dels monuments més valuosos del patrimoni català, i s´emmarca en la voluntat d'ambdues institucions de cooperar en la realització conjunta d'iniciatives d'interès social i cultural. El programa està destinat a fomentar l´ús i el coneixement del patrimoni cultural català i a oferir a tots els ciutadans una forma diferent de veure´l i viure´l mitjançant l´acció directa de rehabilitació, restauració i millora dels serveis en els principals conjunts monumentals catalans.

A Empúries, els projectes impulsats en el marc del programa ´Patrimoni en Acció´ han estat: l´adequació de la sala d´exposicions temporals, la restauració dels mosaics grecs de la zona dels tempres de la ciutat grega d´Empòrion, la redacció del projecte de renovació del museu i del nou audiovisual del Centre de Recepció de Visitants, la museïtzació de l´estoa de la ciutat grega i la recuperació de l´àgora grega.